kurczak pieczony z ryżem

aromatyczny soczysty kurczak i kruchy pikantny ryż to obżarstwo!!! Marynata z sokiem pomarańczowym i cytrynowym nadaje kurczakowi wspaniały aromat i lekką kwaskowatość, Curry wzbogaca bukiet całego dania. Jest to niezwykły sposób gotowania ryżu: nie jest wstępnie gotowany, ale pieczony w piekarniku z kurczakiem. Prosty i szybki, a jednocześnie nasycony aromatami kurczaka i marynaty, okazuje się kruchy i smaczny.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 66 % 21 g
152 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Użyłem skrzydełek z kurczaka, ale do tego przepisu możesz wziąć dowolne części kurczaka: Uda, udka lub całą tuszę pokrojoną na kawałki. Tym razem natknąłem się na pomarańczę z Czerwonym miąższem, wygląda jak grejpfrut, ale nie ma w nim goryczy. Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście możesz wziąć zwykłą pomarańczę, najważniejsze jest to, że jest słodka. Wino do marynaty można również wybrać według własnego gustu-wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z cytryny, wyciśnij sok. W tym przepisie potrzebujesz około 1 łyżeczki. sok z cytryny. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy, obierz drugą skórkę i folie, rozerwij miąższ na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pieprz w pierścienie. Chili można wziąć świeże lub suszone, mam małe, bardzo ostre marynowane papryki Piri-Piri. Nasiona można usunąć lub pozostawić: dzięki nim danie jest znacznie ostrzejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj wino, sok z cytryny i pomarańczy, dodaj kawałki pomarańczy, pierścienie pieprzu i sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj curry i czarny pieprz, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej kurczaka marynatą i odstaw na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ryż na dno płaskiego naczynia do pieczenia, spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej go bulionem, aby przykrył ryż około 0,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż kurczaka na ryżu i polej marynatą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut. W tym czasie kilkakrotnie posmaruj powierzchnię kurczaka płynem z formy. Jeśli zbyt szybko wchłonie się w ryż, możesz dodać trochę bulionu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sprawdź gotowość: kurczak powinien stać się opiekany, po przekłuciu wydziela się klarowny sok. Ryż na wierzchu tylko na wierzchu wydaje się wysuszony, w rzeczywistości jest miękki, nasączony bulionem i przyprawami, każdy ryż osobno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy