skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Użyłem skrzydełek z kurczaka, ale do tego przepisu możesz wziąć dowolne części kurczaka: Uda, udka lub całą tuszę pokrojoną na kawałki. Tym razem natknąłem się na pomarańczę z Czerwonym miąższem, wygląda jak grejpfrut, ale nie ma w nim goryczy. Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście możesz wziąć zwykłą pomarańczę, najważniejsze jest to, że jest słodka. Wino do marynaty można również wybrać według własnego gustu-wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie.
Krok 2:
Usuń skórkę z cytryny, wyciśnij sok. W tym przepisie potrzebujesz około 1 łyżeczki. sok z cytryny. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy, obierz drugą skórkę i folie, rozerwij miąższ na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój pieprz w pierścienie. Chili można wziąć świeże lub suszone, mam małe, bardzo ostre marynowane papryki Piri-Piri. Nasiona można usunąć lub pozostawić: dzięki nim danie jest znacznie ostrzejsze.
Krok 4:
W misce wymieszaj wino, sok z cytryny i pomarańczy, dodaj kawałki pomarańczy, pierścienie pieprzu i sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści.
Krok 5:
Dodaj curry i czarny pieprz, wymieszaj.
Krok 6:
Zalej kurczaka marynatą i odstaw na 30 minut.
Krok 7:
Wlej ryż na dno płaskiego naczynia do pieczenia, spłaszcz.
Krok 8:
Zalej go bulionem, aby przykrył ryż około 0,5 cm.
Krok 9:
Ułóż kurczaka na ryżu i polej marynatą.
Krok 10:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut. W tym czasie kilkakrotnie posmaruj powierzchnię kurczaka płynem z formy. Jeśli zbyt szybko wchłonie się w ryż, możesz dodać trochę bulionu.
Krok 11:
Sprawdź gotowość: kurczak powinien stać się opiekany, po przekłuciu wydziela się klarowny sok. Ryż na wierzchu tylko na wierzchu wydaje się wysuszony, w rzeczywistości jest miękki, nasączony bulionem i przyprawami, każdy ryż osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g