kremowe ciasto truflowe

proste, ale niesamowicie smaczne i gotowe w 1 godzinę!!! Bardzo smaczne i nieskomplikowane ciasto, z którym poradzi sobie każda gospodyni domowa
Anna_154Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 45 % 25 g
węglowodany 45 % 25 g
334 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1) Rozgrzej piekarnik do 180stopni.
2) ubij jajka z cukrem.
3) przesiać mąkę, mąkę w proszku kakaowym wymieszać z masą jajeczną. Umieść powstałe ciasto na dnie formy. Piec w piekarniku przez 15 minut.
 4) doprowadzić do wrzenia 400 ml śmietany wraz ze skórką i likierem. Ubij z czekoladą, ostudź. Daj pozostałą śmietanę, wymieszaj z czekoladą z mieszanką. Wlej całą tę masę na upieczone ciasto i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
  5) do dekoracji ubij śmietanę z wanilią i łyżeczką cukru pudru. Za pomocą strzykawki do ciasta zrób 8-10 loków kremu na torcie i posyp skórką pomarańczową.ciasto posypać startą czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy