kremowe ciasto truflowe
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1) Rozgrzej piekarnik do 180stopni.
2) ubij jajka z cukrem.
3) przesiać mąkę, mąkę w proszku kakaowym wymieszać z masą jajeczną. Umieść powstałe ciasto na dnie formy. Piec w piekarniku przez 15 minut.
4) doprowadzić do wrzenia 400 ml śmietany wraz ze skórką i likierem. Ubij z czekoladą, ostudź. Daj pozostałą śmietanę, wymieszaj z czekoladą z mieszanką. Wlej całą tę masę na upieczone ciasto i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
5) do dekoracji ubij śmietanę z wanilią i łyżeczką cukru pudru. Za pomocą strzykawki do ciasta zrób 8-10 loków kremu na torcie i posyp skórką pomarańczową.ciasto posypać startą czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g