skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój skrzydła na paliczki.
Krok 3:
Zmiażdż ząbki czosnku nożem lub pokrój na talerze.
Krok 4:
Wymieszaj sos sojowy, curry, czosnek, pieprz cayenne, a jeśli sos nie jest wystarczająco słony, to trochę soli.
Krok 5:
Napełnij skrzydełka kurczaka marynatą i wykonaj lekki masaż skrzydłami, aby były dobrze pokryte marynatą. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut. W tym czasie możesz zakłócać skrzydła 1-2 razy.
Krok 6:
Rozłóż skrzydła na blasze do pieczenia, czosnek należy usunąć ze skrzydeł, w przeciwnym razie zacznie się palić w piekarniku.
Krok 7:
Piec w 200 C przez około 30-35 minut. W tym czasie kilka razy nasmarowałem powierzchnię skrzydeł wydzielonym sokiem lub możesz użyć resztek marynaty, wtedy kolor będzie jeszcze bardziej nasycony.
Krok 8:
Pozwól skrzydłom lekko ostygnąć i podawaj. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
skrzydła są bogate w smak, ostre, soczyste, z delikatną skórką! Przygotowują się bardzo łatwo, najważniejsze w ilości przypraw jest skupienie się na smaku, jeśli nie lubisz ostrego, możesz wykluczyć pieprz cayenne. Przed soleniem koniecznie spróbuj marynaty, możliwe, że sól z sosu sojowego wystarczy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g