naleśniki bananowe z suszonymi śliwkami i orzechami

te naleśniki z pysznym nadzieniem są zmiatane ze stołu w kilka sekund! Połączyła swoje ulubione słodycze i owinęła naleśniki-Rozkosz! W mojej rodzinie naleśniki uwielbiają wszystko i za każdym razem zmieniam nadzienie, aby zrozumieć, co jest lepsze. Tym razem postanowiłem połączyć suszone śliwki, orzechy i banany - te produkty nie przeszkadzają sobie nawzajem, ale tylko uzupełniają się w deserach, więc pomyślałem, że zrobię taki eksperyment i wiesz, wszystko wyszło tak, jak się spodziewałem, suszone śliwki z orzechami to klasyka, a banan przypieczętował wszystko miąższem i uczynił go jednym. Deser okazał się doskonały! Podana z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym. Masz ochotę spróbować, śmiało! Zdobądź apetyt!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 52 % 23 g
240 kcal
IG: 26 / 4 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kładziemy mleko na kuchence i trochę podgrzewamy. W tym czasie ubij jajka z cukrem i solą. Dodaj mąkę do jajek i ugniataj, lepiej przesiać mąkę natychmiast nad miską, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. Powoli wlewaj ciepłe mleko do mąki z jajkami, stale mieszając. Dodaj olej roślinny do ciasta-połowę normy i ponownie ugniataj. Pieczemy naleśniki, smarujemy je roztopionym masłem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone śliwki są myte i krojone niezbyt drobno, najważniejsze jest to, że wygodnie jest gryźć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekany orzech.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Banany są również krojone na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko zmieszane razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na upieczone naleśniki kładziemy nadzienie, wkładam też kawałek masła, gdy pieczę je w piekarniku, masło topi się i czyni je bardziej miękkimi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe naleśniki wkładamy do piekarnika na co najmniej 30 minut w temperaturze 150gr

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy