skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek weź 50 g masła, 3 łyżki. l. cukier i płatki owsiane.
Krok 2:
Na patelni roztop masło z cukrem.
Krok 3:
Dodaj płatki owsiane i smaż na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Podczas smażenia płatków posiekaj żurawinę.
Krok 5:
Oto takie płatki.
Krok 6:
Teraz ubij pozostałe 150 g masła cukrem pudrem.
Krok 7:
Dodaj jajko, nalewkę waniliową i mleko, ponownie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowej. Lepiej nie dodawać całej mąki od razu, odstawić pół szklanki i w razie potrzeby dodać na samym końcu wyrabiania ciasta.
Krok 9:
Żurawinę mieszamy z 1/3 płatków owsianych i dodajemy do ciasta.
Krok 10:
Wszystko wymieszaj, jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, dodaj pozostałą mąkę.
Krok 11:
Z ciasta zwijamy małe kulki i zwijamy w pozostałe Prażone płatki. Mam około 30 sztuk, ale możesz zrobić więcej. Ciasteczka układamy w pewnej odległości od siebie, w piekarniku lekko się powiększą i trochę "popłyną". Aby ciasteczka mniej traciły swój kształt podczas pieczenia, włóż uformowane ciasteczka do lodówki na 30 minut przed pieczeniem (wysyłam je do zamrażarki na 10 minut, w tym czasie po prostu rozgrzewam piekarnik).
Krok 12:
Piecz ciasteczka w 180 C przez około 15-20 minut, powinny stać się złote.
Krok 13:
Ciasteczka ostudzić i podawać z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g