skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na biszkopt.
Krok 2:
Białka ubijamy, zaczynamy ubijać od najmniejszej prędkości miksera, a wraz ze wzrostem objętości białek zwiększamy prędkość. Ubij białka na gęstość, dodaj cukier (50 g) i sok z cytryny, ubij na gęstą błyszczącą masę.
Krok 3:
Dodaj nalewkę waniliową i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę z kakao i cukrem pudrem, Dodaj do ubitych białek.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj, zrób to szybko, aby białka straciły jak najmniej powietrza.
Krok 6:
Ciasto układamy w formie, nie trzeba niczego smarować formy!
Krok 7:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut, nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 20 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.
Krok 8:
Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy wierzch do ostygnięcia za pomocą worków (dlatego nie smarujemy formy, aby biszkopt po prostu nie wypadł z niego podczas chłodzenia). Wierzch takich herbatników jest zwykle chłodzony tormashkami, z tego powodu, że nawet pod własnym ciężarem może się osiąść.
Krok 9:
Podczas chłodzenia biszkoptu przygotujemy lukier.
Krok 10:
Dodaj cukier do wody, Wyślij do ognia, zagotuj syrop i gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu, cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 11:
Pozwól syropowi ostygnąć przez kilka minut i dodaj proszek kakaowy i wanilię, wymieszaj, możesz nawet lekko ubić mikserem, aż będzie gładki.
Krok 12:
Uwolnij schłodzony biszkopt z formy, w tym celu musisz przeciągnąć nóż wzdłuż formy.
Krok 13:
Biszkopt pokrywamy glazurą (jeśli chcesz, aby glazura całkowicie pokryła zarówno górę, jak i boki, ilość glazury należy zwiększyć), dekorujemy według uznania.
Krok 14:
Oto nasz biszkopt!
Krok 15:
A oto cięcie, biszkopt jest bardzo przewiewny i delikatny! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g