biszkopt czekoladowy na białkach

delikatny, przewiewny, po prostu rozpływa się w ustach!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 53 g
236 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na biszkopt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka ubijamy, zaczynamy ubijać od najmniejszej prędkości miksera, a wraz ze wzrostem objętości białek zwiększamy prędkość. Ubij białka na gęstość, dodaj cukier (50 g) i sok z cytryny, ubij na gęstą błyszczącą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj nalewkę waniliową i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z kakao i cukrem pudrem, Dodaj do ubitych białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj, zrób to szybko, aby białka straciły jak najmniej powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto układamy w formie, nie trzeba niczego smarować formy!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut, nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 20 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy wierzch do ostygnięcia za pomocą worków (dlatego nie smarujemy formy, aby biszkopt po prostu nie wypadł z niego podczas chłodzenia). Wierzch takich herbatników jest zwykle chłodzony tormashkami, z tego powodu, że nawet pod własnym ciężarem może się osiąść.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas chłodzenia biszkoptu przygotujemy lukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier do wody, Wyślij do ognia, zagotuj syrop i gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu, cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozwól syropowi ostygnąć przez kilka minut i dodaj proszek kakaowy i wanilię, wymieszaj, możesz nawet lekko ubić mikserem, aż będzie gładki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uwolnij schłodzony biszkopt z formy, w tym celu musisz przeciągnąć nóż wzdłuż formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Biszkopt pokrywamy glazurą (jeśli chcesz, aby glazura całkowicie pokryła zarówno górę, jak i boki, ilość glazury należy zwiększyć), dekorujemy według uznania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto nasz biszkopt!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A oto cięcie, biszkopt jest bardzo przewiewny i delikatny! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy