skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne nam składniki (nie, tylko czekolada, a raczej jest, ale nie widać jej, gdy robiłam zdjęcie, czegoś nie zauważyłam)
Krok 2:
Na początek ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym (u mnie nalewka waniliowa)
Krok 3:
Dodaj 2 jajka, dokładnie ubijając po każdym.
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowej.
Krok 5:
Zagnieść grube ciasto. (Wszystko zagniatałam mikserem, a na samym końcu przeniosłam się już na szpatułkę, mikser biedny już nie radził sobie:))
Krok 6:
Teraz podziel ciasto na dwie równe części. W jednym dodaj połowę posiekanych orzechów laskowych i rozpuszczoną czekoladę, zagniataj ciasto czekoladowe.
Krok 7:
W drugiej części dodaj pozostałe orzechy laskowe i skórkę.
Krok 8:
Mamy takie dwie koloboki. Dzielimy każdą Kolobok na 2 równe części, w sumie otrzymujemy 4 Kolobok.
Krok 9:
Każdą część zwijamy w opaskę uciskową
Krok 10:
Bierzemy 2 różne kiełbaski i łączymy je razem. Możesz po prostu uformować razem, możesz warkocz.
Krok 11:
Pieczemy gotowe batony w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25-30 minut na złoty kolor.
Krok 12:
Pozwól batonom trochę ostygnąć i pokrój ostrym nożem na segmenty o grubości około 1,5 cm i susz w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut.
Krok 13:
Gotowe krakersy podajemy do stołu, smacznego!
Biscotti są bardzo aromatyczne, chrupiące. Są zjadane bardzo szybko. Są pyszne i nie są suszone (podczas krojenia, podłoga batonika, jak nie było, umyli się z mężem z przyjemnością). Możesz przechowywać takie ciasteczka przez bardzo długi czas w szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku, ale wtedy musisz je daleko ukryć, aby nie znaleźć zapachu:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g