Biscotti dwukolorowe

czekolada i skórka pomarańczowa-szybka, bardzo smaczna i tak aromatyczna! To prawda, że wspaniałe pyszne ciasteczka, połączenie czekolady i skórki pomarańczowej jest po prostu wspaniałe! Spróbuj i napisz o wyniku!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 65 % 51 g
405 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne nam składniki (nie, tylko czekolada, a raczej jest, ale nie widać jej, gdy robiłam zdjęcie, czegoś nie zauważyłam)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym (u mnie nalewka waniliowa)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 jajka, dokładnie ubijając po każdym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść grube ciasto. (Wszystko zagniatałam mikserem, a na samym końcu przeniosłam się już na szpatułkę, mikser biedny już nie radził sobie:))

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz podziel ciasto na dwie równe części. W jednym dodaj połowę posiekanych orzechów laskowych i rozpuszczoną czekoladę, zagniataj ciasto czekoladowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W drugiej części dodaj pozostałe orzechy laskowe i skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mamy takie dwie koloboki. Dzielimy każdą Kolobok na 2 równe części, w sumie otrzymujemy 4 Kolobok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każdą część zwijamy w opaskę uciskową

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bierzemy 2 różne kiełbaski i łączymy je razem. Możesz po prostu uformować razem, możesz warkocz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy gotowe batony w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25-30 minut na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól batonom trochę ostygnąć i pokrój ostrym nożem na segmenty o grubości około 1,5 cm i susz w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe krakersy podajemy do stołu, smacznego!

Biscotti są bardzo aromatyczne, chrupiące. Są zjadane bardzo szybko. Są pyszne i nie są suszone (podczas krojenia, podłoga batonika, jak nie było, umyli się z mężem z przyjemnością). Możesz przechowywać takie ciasteczka przez bardzo długi czas w szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku, ale wtedy musisz je daleko ukryć, aby nie znaleźć zapachu:)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy