Inteligentne ciasto cynamonowe
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1.Rozpuść margarynę i ostudź do temperatury pokojowej
2.Podgrzej mleko.
3.Oddziel białka od żółtek.
4.Białka ubić w mocną pianę
5.Do żółtek dodaj cukier, wodę i wanilię.Ubić.
6.Wlej mąkę do ciasta i wlej mleko.Naprzemiennie w kilku krokach.Dobrze mieszając.
7.Delikatnie wymieszaj białka.Najpierw szpatułką, a następnie wymieszaj trzepaczką
8.Formę z wysokimi bokami, jednoczęściową (40x25), posmarować olejem i posypać mąką.
9. Ostrożnie wlej ciasto.Wychodzi płynna jak zupa.)))
10.Piec w 175 stopniach przez 1 godzinę 20 minut. po ostygnięciu pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g