Inteligentne ciasto cynamonowe

Zrób to ciasto, a zetkniesz się z magią w kuchni)). Od dawna obserwuję ten przepis. Co najmniej trzy lata. Gotowanie było przerażające, ale niesamowicie interesujące. Interesujące jest to, że płynne jak ciasto naleśnikowe wlewa się do formy, a na wyjściu otrzymujemy ciasto z kremem)))) ale to przerażające, ponieważ bałem się rozczarować smakiem)))) Czytałem recenzje. Ludzie mieli różne opinie. Ktoś mówił o lekkości, przyjemnym delikatnym smaku. Ktoś nazwał go obrzydliwym słodkim omletem. Więc się bałam. Ale kiedy zobaczyłem, że Héctor Jiménez Bravo również go gotował, bez wątpienia położył się w kuchni, aby gotować. Hectorowi wierzę. Nie zawodzi)))))) I tak!Nie zawiodłam się.Wszystko wyszło pyszne.Okazuje się, że 3-warstwowy, lekki biszkopt, w środku delikatny budyń waniliowy, a dolna warstwa ciasta jest bardziej elastyczna. Żaden członek naszej rodziny nie został odrzucony.Częstować)) Zdjęcie niestety tylko telefonem i tylko nocą)))))
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 56 % 23 g
216 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1.Rozpuść margarynę i ostudź do temperatury pokojowej
2.Podgrzej mleko.
3.Oddziel białka od żółtek.
4.Białka ubić w mocną pianę
5.Do żółtek dodaj cukier, wodę i wanilię.Ubić.
6.Wlej mąkę do ciasta i wlej mleko.Naprzemiennie w kilku krokach.Dobrze mieszając.
7.Delikatnie wymieszaj białka.Najpierw szpatułką, a następnie wymieszaj trzepaczką
8.Formę z wysokimi bokami, jednoczęściową (40x25), posmarować olejem i posypać mąką.
9. Ostrożnie wlej ciasto.Wychodzi płynna jak zupa.)))
10.Piec w 175 stopniach przez 1 godzinę 20 minut. po ostygnięciu pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy