pies ciasto ze skondensowanym mlekiem

oryginalnie zaprojektowany tort urodzinowy będzie ozdobą stołu!!! Od dawna chciałem zrobić takie ciasto, więc nadszedł powód-urodziny mojej córki!!! Potrzebujesz tylko trochę czasu i dobrego nastroju!!! I takie piękno ozdobi Twój świąteczny stół!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 43 % 33 g
węglowodany 49 % 37 g
455 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na biszkopt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło z cukrem i solą, aż będzie puszyste, dodaj po jednym jajku, kontynuując ubijanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia i dodaj mieszankę z mlekiem do masy jajeczno-maślanej. Piec na arkuszu o wymiarach 32x38 cm (połóż pek na dnie. papier) w temperaturze 175° C przez 25-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawsze pieczę biszkopt z wyprzedzeniem i pozwalam mu leżeć co najmniej 12 godzin. Cóż, teraz zacznijmy składać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw weź masło i mleko skondensowane do kremu 1 (do smarowania ciast) i dobrze ubij. Biszkopty przecinamy na pół, ale nie rozdzielamy, odcinamy paski po bokach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ze środkowej części wycinamy podstawę dla naszego "pieska".

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odłączamy i otrzymujemy 2 Podstawy. Posmaruj kremem i posyp każde ciasto orzechami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij 4 kwadraty z pozostałych pasków biszkoptu i posmaruj je kremem, połóż na torcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W pozostałej śmietanie łamiemy biszkopt-łamiemy, nie kruszymy!!! Żeby były duże kawałki! Dodajemy kawałki, aż uzyskamy gęstą masę-lepiej więcej biszkoptu, a następnie będzie jeszcze nasączony. Wlej tam resztki orzechów włoskich. Masa nie powinna być papkowata, ale lekko sucha. Z tej masy Rzeźbimy najpierw tylną część, a następnie przednią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ugniataj pozostałą masę widelcem, aż otrzymamy owsiankę. Ostrożnie, krok po kroku, przykryj całe ciasto i nadaj mu ostateczny kształt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto wkładamy do lodówki na około 20-30 minut, a w tym czasie przygotowujemy 2. krem (na sierść psa). Ubij skondensowane mleko z masłem, rozpuść czekoladę w łaźni wodnej-podgrzałem wodę i włożyłem tam czekoladę w torebce celofanowej, sama się rozpuściła...

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odetnij róg torby i wlej 2/3 czekolady do kremu i ubij, aż będzie gładka. Wybieramy około 10-15 łyżek do kubka. l śmietany i dodaj tam pozostałą czekoladę-ponownie ubij. Mamy 2 kremy: jasny dla całego psa, ciemny-dla uszu, kufy i ogona. Możesz sam wybrać kolor i dodać więcej czekolady lub mniej-jak chcesz. Oba kremy wkładamy do lodówki w celu zagęszczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij ciasto i posmaruj je cienką warstwą kremu, wyrównując. Następnie za pomocą dyszy "gwiazdka" możesz zrobić inną dyszę - nałóż krem na całą powierzchnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Narysuj twarz. Zrobiłam źrenice z białej i ciemnej czekolady.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy