Pie Gems

"Klejnoty"na torcie wyglądają bardzo efektownie! Ciasto jest pyszne. Ciasto wygląda elegancko i pięknie. Zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 79 % 52 g
305 kcal
IG: 2 / 35 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw musimy przygotować ciasto.
weź drożdże i rozpuść je w 50 ml ciepłego mleka po rozpuszczeniu drożdży dodaj do nich 1 łyżeczkę cukru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i mikrofaluj na minimalnym ogniu przez 2-3 minuty.aż drożdże wyrosną z kapelusza.

teraz zajmijmy się przygotowaniem samego ciasta:.Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej (możesz również na kuchence w kadzi)

mąkę (temperatura pokojowa) przesiać kilka razy (aby wzbogacić się tlenem, przyczynia się to do dobrego wzrostu ciasta), robimy "studnię"w mące

ubij jajko z cukrem (stopniowo dodawaj 1 łyżkę)

wymieszaj ciasto, mleko, sól i cukier waniliowy roztopione masło, mieszankę jajeczno-cukrową
i zagniataj ciasto.

przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu podejść.
ciasto, lekko ugniataj i ponownie pozwól mu się zbliżyć. Po chwili robimy kolejną rozgrzewkę.

podczas gdy nasze ciasto rośnie, kroimy marmoladę na małe kostki

z dopasowanego ciasta po raz 3 tworzymy ciasto. Aby to zrobić, lekko zagnieść ciasto i podzielić na pół. Z jednej połowy rozwałkuj warstwę i włóż do formy o średnicy ~25 cm, wysmarowanej masłem. Na krawędziach zrób małe boki ciasta, posmaruj warstwę gęstym dżemem lub dżemem.

rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij małe kółka szklanką. Pokrój każde koło na pół. Następnie połóż kawałek Marmolady na półkolu ciasta i ściśnij jak w torbie.

gotowe torby z marmoladą szczelnie ułożyć w formie na nadziewanym cieście. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20-30 minut na ciepło, aby lekko wyrosnąć.

posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec 1 godzinę (orientuj się w piekarniku)

ciasto "Gems" jest gotowe i można je zaprosić do domu na herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy