skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musimy przygotować ciasto.
weź drożdże i rozpuść je w 50 ml ciepłego mleka po rozpuszczeniu drożdży dodaj do nich 1 łyżeczkę cukru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i mikrofaluj na minimalnym ogniu przez 2-3 minuty.aż drożdże wyrosną z kapelusza.
teraz zajmijmy się przygotowaniem samego ciasta:.Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej (możesz również na kuchence w kadzi)
mąkę (temperatura pokojowa) przesiać kilka razy (aby wzbogacić się tlenem, przyczynia się to do dobrego wzrostu ciasta), robimy "studnię"w mące
ubij jajko z cukrem (stopniowo dodawaj 1 łyżkę)
wymieszaj ciasto, mleko, sól i cukier waniliowy roztopione masło, mieszankę jajeczno-cukrową
i zagniataj ciasto.
przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu podejść.
ciasto, lekko ugniataj i ponownie pozwól mu się zbliżyć. Po chwili robimy kolejną rozgrzewkę.
podczas gdy nasze ciasto rośnie, kroimy marmoladę na małe kostki
z dopasowanego ciasta po raz 3 tworzymy ciasto. Aby to zrobić, lekko zagnieść ciasto i podzielić na pół. Z jednej połowy rozwałkuj warstwę i włóż do formy o średnicy ~25 cm, wysmarowanej masłem. Na krawędziach zrób małe boki ciasta, posmaruj warstwę gęstym dżemem lub dżemem.
rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij małe kółka szklanką. Pokrój każde koło na pół. Następnie połóż kawałek Marmolady na półkolu ciasta i ściśnij jak w torbie.
gotowe torby z marmoladą szczelnie ułożyć w formie na nadziewanym cieście. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20-30 minut na ciepło, aby lekko wyrosnąć.
posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec 1 godzinę (orientuj się w piekarniku)
ciasto "Gems" jest gotowe i można je zaprosić do domu na herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g