skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka, ani nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy.
Krok 2:
Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę.
Krok 3:
Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.
Krok 4:
Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.
Krok 5:
Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Następnie dodaj pozostałe ubite białka i bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto.
Krok 8:
To powinno być ciasto
Krok 9:
Gotowy biszkopt (forma o średnicy 20 cm)
Krok 10:
Namocz syrop i posmaruj ciasta między sobą i oczywiście boki i górę, przygotowując powierzchnię do nałożenia mastyksu, włóż do lodówki.
Krok 11:
Rozwałkuj arkusz mastyksu i przykryj nim nasze ciasto.
Krok 12:
Obrzeża zbędne
Krok 13:
Z brązowego mastyksu wycinamy obraz konia zgodnie z szablonem.
Krok 14:
Wytnij szczegóły kredki i zbierz wszystko. To gotowe ... aby nadać połysk mastyksowi, należy go pokryć pędzlem roztworem miodu i wódki (1:1).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g