Ciasto Koń

Zaskocz gości i bliskich pysznym i pięknym ciastem noworocznym!
NataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 69 % 52 g
387 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka, ani nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj pozostałe ubite białka i bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To powinno być ciasto

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy biszkopt (forma o średnicy 20 cm)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Namocz syrop i posmaruj ciasta między sobą i oczywiście boki i górę, przygotowując powierzchnię do nałożenia mastyksu, włóż do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj arkusz mastyksu i przykryj nim nasze ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obrzeża zbędne

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z brązowego mastyksu wycinamy obraz konia zgodnie z szablonem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wytnij szczegóły kredki i zbierz wszystko. To gotowe ... aby nadać połysk mastyksowi, należy go pokryć pędzlem roztworem miodu i wódki (1:1).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy