klopsiki z kurczaka z soczewicą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowaliśmy wszystkie niezbędne produkty
Krok 2:
Czarna soczewica zalana wrzącą wodą przez 20 minut
Krok 3:
Połącz mięso mielone, czosnek, drobno posiekaną cebulę, jajko, soczewicę, sól, pieprz.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszane, znokautowane.
Krok 5:
Uformowane klopsiki zostały złożone w wysmarowanej formie olejem roślinnym i wstawione do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 6:
Smażona cebula na oleju roślinnym
Krok 7:
Dodano śmietanę, usmażono 1 minutę
Krok 8:
Dodano wrzącą wodę-300g, sól i gotowano sos przez 5 minut, zostało mi gotowane jajko i dodałem je również do sosu, ale nie jest to konieczne
Krok 9:
Wyjęli klopsiki i dodali SOS
Krok 10:
Wyjmujemy z piekarnika i podajemy do stołu. Do dekoracji użyłem gotowanych buraków, świeżej sałatki z kapusty i selera.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g