klopsiki z kurczaka z soczewicą

Czy wiesz, że zamiast ryżu możesz dodać soczewicę do klopsików? Zamiast ryżu soczewica, Zdziwiły się wasze twarze? Zaczyna się strona. Odkąd przeszedłem na oddzielne jedzenie, soczewica słusznie zajęła należne mi miejsce w mojej diecie. Nauczyłem się wielu różnych odmian soczewicy i dziś oferuję klopsiki z czarną soczewicą. Zawiera łatwo przyswajalne białko roślinne i ponad 87% kwasu foliowego, którego potrzebujemy dziennie.To czarna soczewica jest najbardziej genetycznie odpowiednia dla naszego układu pokarmowego. Potrawy z nim mają doskonały, subtelny smak przypraw.Dlatego naprawdę mam nadzieję, że przynajmniej raz przygotujesz klopsiki według mojego przepisu. Zdobądź apetyt!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowaliśmy wszystkie niezbędne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czarna soczewica zalana wrzącą wodą przez 20 minut

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mięso mielone, czosnek, drobno posiekaną cebulę, jajko, soczewicę, sól, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszane, znokautowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformowane klopsiki zostały złożone w wysmarowanej formie olejem roślinnym i wstawione do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażona cebula na oleju roślinnym

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodano śmietanę, usmażono 1 minutę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodano wrzącą wodę-300g, sól i gotowano sos przez 5 minut, zostało mi gotowane jajko i dodałem je również do sosu, ale nie jest to konieczne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjęli klopsiki i dodali SOS

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy z piekarnika i podajemy do stołu. Do dekoracji użyłem gotowanych buraków, świeżej sałatki z kapusty i selera.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy