świąteczna babeczka Dundee

pachnąca, delikatna babeczka ze Szkocji, spróbuj też! Świąteczne ciastko Dundee to tradycyjne świąteczne wypieki Szkocji. Do tego ciasta dodaję dużo suszonych owoców i kandyzowanych owoców, które możesz wybrać według własnych upodobań. On, podobnie jak niemiecki Stollen, z czasem staje się smaczniejszy. Po upieczeniu babeczkę pozostawia się do całkowitego ostygnięcia, zawija w folię lub folię i pozostawia w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie do kilku miesięcy. Z biegiem czasu suszone owoce nadają ciastu swój aromat i wilgoć, aromaty są mieszane i zaparzane. Spróbuj gotować i ty, powinieneś to pokochać!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 62 % 39 g
339 kcal
IG: 5 / 23 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do wyrabiania ciasta. Będziemy również potrzebować suszonych owoców (możesz wybrać według własnego gustu, możesz zwiększyć liczbę suszonych owoców).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2 rodzaje rodzynek, ananasy, żurawina. Suszone owoce myjemy, suszymy na ręcznikach papierowych, moczymy w konjacu + nalewce waniliowej, odstawiamy na 2 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz skórkę z cytryny i wyciśnij 3 łyżki.l sok. Zmiel 50 g migdałów na mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem (dodaj cukier w małych porcjach).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 4 jajka do oleju, dokładnie ubijając po każdym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skórkę i sok z cytryny, zmielone migdały. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i włóż Części do mieszanki olejowej, wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suszone owoce. Delikatnie wymieszaj, rozprowadzając suszone owoce na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż mieszaninę w przygotowanej formie, wyrównaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż obrane migdały na wierzchu w kółko (migdały są bardzo łatwe do obierania po namoczeniu przez kilka minut wrzątkiem). I piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 ° C przez około 1,20-1,30 godziny. Ponieważ ciasto jest dość ciężkie, piecze się przez długi czas, sprawdzamy gotowość szpikulcem (powinno być bez śladów lepkiego ciasta).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponieważ ciasto zostało mi trochę upieczone małe babeczki (pieczone przez 35 minut).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy