skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko, czego potrzebujemy do zrobienia ciasteczek (nalewkę waniliową można zastąpić cukrem waniliowym)
Krok 2:
Zagniatałem ciasto za pomocą kombajnu. Wymieszaj mąkę, cukier puder i orzechy (do ręcznego ugniatania orzechy należy wcześniej zmielić). Wszystko mieszamy.
Krok 3:
Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zmiel na okruchy masła (jeśli ugniatasz ręcznie, pokrój masło w małą kostkę i zmiel je mąką szybkimi ruchami, nie musisz osiągać jednorodności).
Krok 4:
Dodaj nalewkę waniliową do okruchów masła (jeśli weźmiesz cukier waniliowy, musisz dodać go wraz z proszkiem) i żółtka i zagnieść ciasto.
Krok 5:
Okazuje się mokre okruchy (jeśli ciasto jest zbyt suche i nie zbiera się w grudki, dodaj 1-2 łyżeczki.lodowatej wody).
Krok 6:
Okruchy zbieramy w bryłę (nie trzeba ugniatać), owijamy folią i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Ciasto dzielimy na kilka części (podczas krojenia jednej, wszystkie pozostałe w lodówce). Część ciasta zwija się w opaskę uciskową, kroi, tworzy podkowy.
Krok 8:
Rozłóż podkowę na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 12 minut, aż będzie lekka złota. Przygotowuje się bardzo szybko, więc bądź ostrożny!
Krok 9:
Nasze ciasteczka są gotowe! W razie potrzeby każdą podkowę można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g