świąteczne ciasteczka Podkowa

Zachwyć swoich bliskich, dając każdemu pyszną podkowę na szczęście! W przeddzień Nowego Roku chcę zaoferować bardzo proste, ale bardzo smaczne ciasteczka. A ponieważ przyszły rok jest rokiem konia, będzie w formie podków. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche i chrupiące i bardzo łatwo się przygotowują. I możesz przygotować takie podkowy z wyprzedzeniem. Takie podkowy w szczelnie zamkniętym pojemniku bezpiecznie zachowają świeżość przez 1 tydzień.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 31 % 26 g
węglowodany 60 % 50 g
453 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko, czego potrzebujemy do zrobienia ciasteczek (nalewkę waniliową można zastąpić cukrem waniliowym)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagniatałem ciasto za pomocą kombajnu. Wymieszaj mąkę, cukier puder i orzechy (do ręcznego ugniatania orzechy należy wcześniej zmielić). Wszystko mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zmiel na okruchy masła (jeśli ugniatasz ręcznie, pokrój masło w małą kostkę i zmiel je mąką szybkimi ruchami, nie musisz osiągać jednorodności).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj nalewkę waniliową do okruchów masła (jeśli weźmiesz cukier waniliowy, musisz dodać go wraz z proszkiem) i żółtka i zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Okazuje się mokre okruchy (jeśli ciasto jest zbyt suche i nie zbiera się w grudki, dodaj 1-2 łyżeczki.lodowatej wody).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okruchy zbieramy w bryłę (nie trzeba ugniatać), owijamy folią i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielimy na kilka części (podczas krojenia jednej, wszystkie pozostałe w lodówce). Część ciasta zwija się w opaskę uciskową, kroi, tworzy podkowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż podkowę na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 12 minut, aż będzie lekka złota. Przygotowuje się bardzo szybko, więc bądź ostrożny!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasze ciasteczka są gotowe! W razie potrzeby każdą podkowę można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy