ciasteczka szopka bożonarodzeniowa

Przygotuj takie ciasteczka z dzieckiem na Boże Narodzenie! Pokazałam wam już opcję & quot; domku z piernika & quot;, ale już niedługo będziemy obchodzić piękne święta Bożego Narodzenia. I dlaczego nie upiec szopki bożonarodzeniowej? Pomóc ci w tym będą mogły twoje dzieci, które chętnie w tym wezmą udział, a Ty będziesz mógł im opowiedzieć historię narodzin Chrystusa i o tradycji święta.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 81 % 57 g
319 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty. Aby przygotować ciasto, najpierw musisz spalić cukier. Aby to zrobić, weź połowę normy cukru (125 g) i rozpuść go na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Topimy do ciemnobrązowego koloru (ludzie mówią, że musisz topić do niebieskawej mgiełki).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy tylko cukier zamieni się w ciemny karmel, musimy obniżyć temperaturę, aby nie spalić cukru, ponieważ później nasze ciasto może uzyskać gorycz. Aby obniżyć temperaturę, używamy wrzącej wody i bardzo ostrożnie wprowadzamy ją do karmelu. Bądź ostrożny, ponieważ karmel będzie bulgotać!!!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj pozostały cukier do karmelu, pozwól mu się rozpuścić i zagotuj mieszaninę. Zdejmij z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło, wymieszaj, aby masło się stopiło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    1 łyżka. mąkę pszenną wymieszać z przyprawami i dodać do jeszcze gorącego karmelu (mąkę należy zaparzyć) i dokładnie wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj mąkę żytnią i pszenną z sodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 1 całe jajko i 2 żółtka do schłodzonego karmelu (wcześniej trochę je ubiłem widelcem), wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodając części mąki, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto należy dobrze zagnieść, powinno okazać się lekko miękkie, a jednocześnie dobrze zachować kształt

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieciona kula ciasta nie powinna się rozmazywać. Gotowe ciasto wkładamy do miski i lodówki na jeden dzień, ale jeśli nie ma czasu, to co najmniej 4 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Takie ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez około 3 tygodnie. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się ogrzać przez min. 30.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj ciasto (najlepiej zrobić to między 2 arkuszami pergaminu) i wytnij przyszłe figurki, zwierzęta, mędrcy, pasterze

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    (do stodoły po prostu użyłem kartki papieru, a do figurek znalazłem zdjęcia w sieci, powiększyłem je, wydrukowałem i wyciąłem)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj około 3-4 mm grubości i piecz przez około 8 min. w 190 s (Czas pieczenia zależy od wielkości, małe ciasteczka gotują się przez 5 minut).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozwól ciasteczkom ostygnąć, a tymczasem przygotuj lukier. Potrzebujemy jednego białka. Ubij go lekko widelcem (wszystko zagniatałem mikserem na najniższych obrotach),

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj części cukru pudru dokładnie pocierając mieszaninę,

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na samym końcu dodaj 0,5 łyżeczki. sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż lukier w torbie cukierniczej (mój jest jednorazowy) odetnij róg i udekoruj nasze figurki.

 nawiasem mówiąc, dla każdej figury musisz upiec małe kwadratowe ciasteczka, które będą służyć jako wsparcie dla każdej figury. Mocujemy figurki do podstawy i pozostawiamy na 30 minut do zestalenia. Łączymy również podstawę szopy, a na górze mocujemy ciasteczka w kształcie gwiazdy.
takie ciasteczka będą służyć nie tylko jako dekoracja stołu, ale można je z przyjemnością zjeść. Możesz przechowywać takie ciasteczka przez około 3 miesiące, jeśli nie dłużej:)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy