skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty. Aby przygotować ciasto, najpierw musisz spalić cukier. Aby to zrobić, weź połowę normy cukru (125 g) i rozpuść go na patelni.
Krok 2:
Topimy do ciemnobrązowego koloru (ludzie mówią, że musisz topić do niebieskawej mgiełki).
Krok 3:
Gdy tylko cukier zamieni się w ciemny karmel, musimy obniżyć temperaturę, aby nie spalić cukru, ponieważ później nasze ciasto może uzyskać gorycz. Aby obniżyć temperaturę, używamy wrzącej wody i bardzo ostrożnie wprowadzamy ją do karmelu. Bądź ostrożny, ponieważ karmel będzie bulgotać!!!
Krok 4:
Następnie dodaj pozostały cukier do karmelu, pozwól mu się rozpuścić i zagotuj mieszaninę. Zdejmij z ognia.
Krok 5:
Dodaj masło, wymieszaj, aby masło się stopiło.
Krok 6:
1 łyżka. mąkę pszenną wymieszać z przyprawami i dodać do jeszcze gorącego karmelu (mąkę należy zaparzyć) i dokładnie wymieszać.
Krok 7:
Pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 8:
Wymieszaj mąkę żytnią i pszenną z sodą.
Krok 9:
Dodaj 1 całe jajko i 2 żółtka do schłodzonego karmelu (wcześniej trochę je ubiłem widelcem), wymieszaj.
Krok 10:
Dodając części mąki, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto należy dobrze zagnieść, powinno okazać się lekko miękkie, a jednocześnie dobrze zachować kształt
Krok 11:
Zagnieciona kula ciasta nie powinna się rozmazywać. Gotowe ciasto wkładamy do miski i lodówki na jeden dzień, ale jeśli nie ma czasu, to co najmniej 4 godziny.
Krok 12:
Takie ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez około 3 tygodnie. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się ogrzać przez min. 30.
Krok 13:
Rozwałkuj ciasto (najlepiej zrobić to między 2 arkuszami pergaminu) i wytnij przyszłe figurki, zwierzęta, mędrcy, pasterze
Krok 14:
(do stodoły po prostu użyłem kartki papieru, a do figurek znalazłem zdjęcia w sieci, powiększyłem je, wydrukowałem i wyciąłem)
Krok 15:
Rozwałkuj około 3-4 mm grubości i piecz przez około 8 min. w 190 s (Czas pieczenia zależy od wielkości, małe ciasteczka gotują się przez 5 minut).
Krok 16:
Pozwól ciasteczkom ostygnąć, a tymczasem przygotuj lukier. Potrzebujemy jednego białka. Ubij go lekko widelcem (wszystko zagniatałem mikserem na najniższych obrotach),
Krok 17:
Dodaj części cukru pudru dokładnie pocierając mieszaninę,
Krok 18:
Na samym końcu dodaj 0,5 łyżeczki. sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Krok 19:
Rozłóż lukier w torbie cukierniczej (mój jest jednorazowy) odetnij róg i udekoruj nasze figurki.
nawiasem mówiąc, dla każdej figury musisz upiec małe kwadratowe ciasteczka, które będą służyć jako wsparcie dla każdej figury. Mocujemy figurki do podstawy i pozostawiamy na 30 minut do zestalenia. Łączymy również podstawę szopy, a na górze mocujemy ciasteczka w kształcie gwiazdy.
takie ciasteczka będą służyć nie tylko jako dekoracja stołu, ale można je z przyjemnością zjeść. Możesz przechowywać takie ciasteczka przez około 3 miesiące, jeśli nie dłużej:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g