Galeta czekoladowa z wiśniami

35 minut i gotowe! Spróbuj! Na zawsze zakochasz się w tym smaku! Odkąd po raz pierwszy zrobiłam galetę, zakochałam się w niej, a raczej w cieście. Gotowanie jest przyjemnością, po pierwsze bardzo szybko się ugniata, po drugie potrzebuje najprostszych produktów, a po trzecie jest bardzo smaczne, a także, co jest bardzo ważne w okresie postu, jest również chude! Jako nadzienie postanowiłem dziś użyć wiśni, uwielbiam połączenie wiśni i czekolady i dodałem orzechy, okazało się bardzo smaczne
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 76 % 54 g
270 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc zaczynajmy! Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mieszance mąki robimy dziurę. Mieszamy wodę, a raczej wrzącą wodę z olejem roślinnym i dodajemy do mieszanki mąki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto, okazuje się bardzo miękkie i delikatne, jeśli ciasto jest lepkie, dodaj trochę mąki (potrzebowałem 1 łyżki). Gotowe ciasto odstawiamy na 5 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia połóż wiśnie na sicie, pozwól, aby nadmiar soku spłynął (jeśli użyjesz zamrożonego, najpierw musisz go rozmrozić).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do wiśni dodaj cukier do smaku i 2 łyżeczki. skrobia. Wszystko mieszamy. Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto rozwałkuj natychmiast na papierze do pieczenia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj w cienką warstwę, rozłóż nadzienie na środku

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I zginając krawędzie, tworzymy ciasto

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy gotowe ciasto w 200C przez około 20 minut. 5 minut przed gotowaniem na wierzch galety posypałam płatkami migdałów, więc lekko się złożyły

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy galetę z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i cieszymy się! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy