skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Więc zaczynajmy! Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać
Krok 3:
Dodaj cukier, wymieszaj
Krok 4:
W mieszance mąki robimy dziurę. Mieszamy wodę, a raczej wrzącą wodę z olejem roślinnym i dodajemy do mieszanki mąki
Krok 5:
Zagniataj ciasto, okazuje się bardzo miękkie i delikatne, jeśli ciasto jest lepkie, dodaj trochę mąki (potrzebowałem 1 łyżki). Gotowe ciasto odstawiamy na 5 minut
Krok 6:
Do nadzienia połóż wiśnie na sicie, pozwól, aby nadmiar soku spłynął (jeśli użyjesz zamrożonego, najpierw musisz go rozmrozić).
Krok 7:
Do wiśni dodaj cukier do smaku i 2 łyżeczki. skrobia. Wszystko mieszamy. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Ciasto rozwałkuj natychmiast na papierze do pieczenia
Krok 9:
Rozwałkuj w cienką warstwę, rozłóż nadzienie na środku
Krok 10:
I zginając krawędzie, tworzymy ciasto
Krok 11:
Pieczemy gotowe ciasto w 200C przez około 20 minut. 5 minut przed gotowaniem na wierzch galety posypałam płatkami migdałów, więc lekko się złożyły
Krok 12:
Wyjmujemy galetę z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i cieszymy się! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g