chleb rustykalny klasyczny

delikatny, pachnący, zwiewny - rodzina podziękuje! Nawet pomimo tego, że przygotowanie chleba zajmuje dużo czasu,ale warto. Okazuje się bardzo aromatyczny, delikatny, z przewiewnym miękiszem i chrupiącą skórką! Nie bój się tak małej ilości drożdży, ciasto doskonale rośnie dzięki cieście, najważniejsze jest to, że drożdże są dobre. Spróbuj gotować, taki chleb na pewno ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 37 g
181 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek wieczorem musisz przygotować ciasto, w tym celu rozcieńczymy 1 g drożdży w wodzie (150 g), przesiej mąkę (250) 1.gatunku, dodając wodę, zagniatamy ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto jest dość grube. Przykryj miskę ciasta folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc lub na 10-12 godzin. Rano, gdy nasze ciasto się zbliża, zagniatamy ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostałą mąkę przesiać, 3 g drożdży wcierać w mąkę,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i wodę zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniatanie przez długi czas nie jest konieczne po prostu wymieszaj wszystko łyżką, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą miksera z dyszami spiralnymi zaczynamy wyrabiać ciasto,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj przez 10-15 minut. Po 5 minutach zauważalne będzie, jak bardzo zmieniło się ciasto, stanie się gładkie i stopniowo zacznie odrywać się od boków miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pamiętaj tylko, aby przed ugniataniem nasmarować nasadki miksera olejem roślinnym! Ciasto okazuje się bardzo lepkie, powiedziałbym nawet na krawędzi płynnej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli ugniatasz ręcznie, dodaj trochę mąki i zagniataj ciasto olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto układamy na posypanym mąką stole i zwijamy w kulkę (nie jest to konieczne, możesz zostawić podejście), nie jest to zbyt wygodne, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie, więc pomóż sobie z mąką. Włóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw w ciepłym miejscu do podejścia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 40 minutach lub gdy ciasto

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwiększy się 2 razy, robimy minę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W tym celu rozprowadzam ciasto na powierzchni roboczej, rozkładam trochę i składam (jak na zdjęciu).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ale możesz robić tak, jak kiedyś. I znowu zostawiamy ciasto na wędrówkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kiedy ciasto pojawiło się po raz drugi. Ugniatamy go, dzielimy na 2 równe części i zwijamy w koloboki. Kładziemy je na przygotowanej blasze do pieczenia i pozwalamy im podejść, powinny znacznie wzrosnąć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed pieczeniem na każdym koloboku, jeśli chcesz, wykonujemy nacięcia (tylko bardzo ostrym nożem). Piec w 220C przez 15 minut z parą (umieść Głębokie Deco z wrzącą wodą na dnie piekarnika), po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 170C i piecz przez kolejne 15-20 minut bez pary.

połóż gotowy chleb na ruszcie i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy