skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek wieczorem musisz przygotować ciasto, w tym celu rozcieńczymy 1 g drożdży w wodzie (150 g), przesiej mąkę (250) 1.gatunku, dodając wodę, zagniatamy ciasto.
Krok 2:
Ciasto jest dość grube. Przykryj miskę ciasta folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc lub na 10-12 godzin. Rano, gdy nasze ciasto się zbliża, zagniatamy ciasto.
Krok 3:
Pozostałą mąkę przesiać, 3 g drożdży wcierać w mąkę,
Krok 4:
Dodaj sól i wodę zagniataj ciasto.
Krok 5:
Ugniatanie przez długi czas nie jest konieczne po prostu wymieszaj wszystko łyżką, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Teraz dodaj ciasto.
Krok 7:
Za pomocą miksera z dyszami spiralnymi zaczynamy wyrabiać ciasto,
Krok 8:
Ugniataj przez 10-15 minut. Po 5 minutach zauważalne będzie, jak bardzo zmieniło się ciasto, stanie się gładkie i stopniowo zacznie odrywać się od boków miski.
Krok 9:
Pamiętaj tylko, aby przed ugniataniem nasmarować nasadki miksera olejem roślinnym! Ciasto okazuje się bardzo lepkie, powiedziałbym nawet na krawędzi płynnej.
Krok 10:
Jeśli ugniatasz ręcznie, dodaj trochę mąki i zagniataj ciasto olejem roślinnym.
Krok 11:
Gotowe ciasto układamy na posypanym mąką stole i zwijamy w kulkę (nie jest to konieczne, możesz zostawić podejście), nie jest to zbyt wygodne, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie, więc pomóż sobie z mąką. Włóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw w ciepłym miejscu do podejścia.
Krok 12:
Po 40 minutach lub gdy ciasto
Krok 13:
Zwiększy się 2 razy, robimy minę.
Krok 14:
W tym celu rozprowadzam ciasto na powierzchni roboczej, rozkładam trochę i składam (jak na zdjęciu).
Krok 15:
Ale możesz robić tak, jak kiedyś. I znowu zostawiamy ciasto na wędrówkę.
Krok 16:
Kiedy ciasto pojawiło się po raz drugi. Ugniatamy go, dzielimy na 2 równe części i zwijamy w koloboki. Kładziemy je na przygotowanej blasze do pieczenia i pozwalamy im podejść, powinny znacznie wzrosnąć.
Krok 17:
Przed pieczeniem na każdym koloboku, jeśli chcesz, wykonujemy nacięcia (tylko bardzo ostrym nożem). Piec w 220C przez 15 minut z parą (umieść Głębokie Deco z wrzącą wodą na dnie piekarnika), po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 170C i piecz przez kolejne 15-20 minut bez pary.
połóż gotowy chleb na ruszcie i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g