bajgle twarogowe z nadzieniem orzechowym

dziewczyny będą błagać Cię o ten przepis! Bajgle są bardzo proste i łatwe do zrobienia, a jednocześnie bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo delikatne i chrupiące, po prostu rozpływa się w ustach. Możesz wziąć nadzienie do takich bajgli i inne, niekoniecznie orzechy, możesz na przykład zrobić z makiem lub czekoladą lub skondensowanym mlekiem lub z jakimś gęstym domowym dżemem itp.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 34 % 24 g
węglowodany 54 % 38 g
400 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj ciasto. U nas będzie kruchy z dodatkiem twarogu. Zagniatam kombajnem, to bardzo oszczędza czas, ale ciasto można zrobić ręcznie, tylko jest kilka zasad. Wszystkie produkty do ciasta powinny być zimne, należy je bardzo szybko ugniatać, aby olej nie miał czasu na rozgrzanie się od ciepła rąk i nie zaczął się topić, bardzo wygodnie jest trzymać ręce pod zimną wodą przed ugniataniem ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy więc przesiewać mąkę proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem pudrem (możesz bezpiecznie zwiększyć lub zmniejszyć jego ilość lub całkowicie wykluczyć, jeśli nadzienie jest bardzo słodkie, a gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem). Dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I wcieraj w małe okruchy (nie zapominaj, działaj bardzo szybko)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj twaróg

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko ponownie ostrożnie, ale szybko mieszamy, dodajemy żółtko i zbieramy ciasto w bryłę, jeśli jest bardzo mało płynu, możesz dodać trochę zimnej wody (zacznij dodawać od 1 łyżki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie ugniatamy gotowego ciasta, ważne jest, abyśmy po prostu złożyli je w mniej lub bardziej jednorodną bryłę. Włóż ciasto do torby i wyślij do lodówki na 30 minut (możesz dłużej, najważniejsze nie mniej)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zajmijmy się farszem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj orzechy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby to zrobić, przenieś orzechy do mocnej torby i za pomocą wałka do ciasta posiekaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wymieszaj posiekane orzechy, cukier i białko jaja

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pomieszane i gotowe

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części (w przypadku małych bajgli, jeśli chcesz Duże bajgle, podziel na 3 lub 2 części)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj każdą część w okrąg, podziel na segmenty

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na każdym segmencie układamy nadzienie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I zwijamy w bajgiel

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 190C, około 15-20 minut (w zależności od wielkości) lub do zarumienienia. Ostudzić i podawać z herbatą lub kawą lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy