skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj ciasto. U nas będzie kruchy z dodatkiem twarogu. Zagniatam kombajnem, to bardzo oszczędza czas, ale ciasto można zrobić ręcznie, tylko jest kilka zasad. Wszystkie produkty do ciasta powinny być zimne, należy je bardzo szybko ugniatać, aby olej nie miał czasu na rozgrzanie się od ciepła rąk i nie zaczął się topić, bardzo wygodnie jest trzymać ręce pod zimną wodą przed ugniataniem ciasta
Krok 2:
Zacznijmy więc przesiewać mąkę proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem pudrem (możesz bezpiecznie zwiększyć lub zmniejszyć jego ilość lub całkowicie wykluczyć, jeśli nadzienie jest bardzo słodkie, a gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem). Dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę
Krok 3:
I wcieraj w małe okruchy (nie zapominaj, działaj bardzo szybko)
Krok 4:
Teraz dodaj twaróg
Krok 5:
Wszystko ponownie ostrożnie, ale szybko mieszamy, dodajemy żółtko i zbieramy ciasto w bryłę, jeśli jest bardzo mało płynu, możesz dodać trochę zimnej wody (zacznij dodawać od 1 łyżki).
Krok 6:
Nie ugniatamy gotowego ciasta, ważne jest, abyśmy po prostu złożyli je w mniej lub bardziej jednorodną bryłę. Włóż ciasto do torby i wyślij do lodówki na 30 minut (możesz dłużej, najważniejsze nie mniej)
Krok 7:
Teraz zajmijmy się farszem
Krok 8:
Posiekaj orzechy
Krok 9:
Aby to zrobić, przenieś orzechy do mocnej torby i za pomocą wałka do ciasta posiekaj
Krok 10:
Następnie wymieszaj posiekane orzechy, cukier i białko jaja
Krok 11:
Pomieszane i gotowe
Krok 12:
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części (w przypadku małych bajgli, jeśli chcesz Duże bajgle, podziel na 3 lub 2 części)
Krok 13:
Rozwałkuj każdą część w okrąg, podziel na segmenty
Krok 14:
Na każdym segmencie układamy nadzienie
Krok 15:
I zwijamy w bajgiel
Krok 16:
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C, około 15-20 minut (w zależności od wielkości) lub do zarumienienia. Ostudzić i podawać z herbatą lub kawą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g