kruche gwiazdki
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Malinki użyłam zamrożone, bez rozmrażania wsypujemy maliny do rondla, dodajemy wodę (bardzo mało, żeby dno było przykryte) i wysyłamy do ognia. Podczas gotowania malin zagnieść ciasto.
zagniatałem ciasto za pomocą kombajnu. W misce kombajnu wlej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon, dodaj zimne masło. Zmiel wszystko na okruchy. Dodaj posiekane migdały (zamiast migdałów możesz użyć dowolnych orzechów), żółtek i nalewki waniliowej. Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli okruchy są zbyt suche, dodaj zimną wodę na łyżeczkę, aż masa zacznie gromadzić się w grudkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30-50 minut.
podczas przygotowywania ciasta malinkom udało się zagotować i trochę ugotować. Teraz musimy go przetrzeć przez sito. Przecieramy i ponownie wysyłamy do ognia, dodajemy cukier i gotujemy do pożądanej gęstości (gotowość można sprawdzić, upuszczając kroplę dżemu na spodek, jeśli kropla nie rozprzestrzenia się po przechyleniu, co oznacza, że jest gotowa, gotowałem przez 15 minut na średnim ogniu). Gotowy dżem niech ostygnie.
schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Zwijamy się w warstwę o grubości 4 mm i wycinamy ciasteczka foremkami, mam gwiazdki, serca i kwiaty, ponieważ chciałem, aby nadzienie było nadal widoczne, a następnie za pomocą korka szampana zrobiłem otwór w połowie ciastek w środku. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 C przez około 10 minut (ciasteczka pieczą się bardzo szybko, więc uważaj, aby były bardzo opalone). Gotowe ciasteczka niech ostygną i połącz je gotowym dżemem. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
zagniatałem ciasto za pomocą kombajnu. W misce kombajnu wlej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon, dodaj zimne masło. Zmiel wszystko na okruchy. Dodaj posiekane migdały (zamiast migdałów możesz użyć dowolnych orzechów), żółtek i nalewki waniliowej. Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli okruchy są zbyt suche, dodaj zimną wodę na łyżeczkę, aż masa zacznie gromadzić się w grudkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30-50 minut.
podczas przygotowywania ciasta malinkom udało się zagotować i trochę ugotować. Teraz musimy go przetrzeć przez sito. Przecieramy i ponownie wysyłamy do ognia, dodajemy cukier i gotujemy do pożądanej gęstości (gotowość można sprawdzić, upuszczając kroplę dżemu na spodek, jeśli kropla nie rozprzestrzenia się po przechyleniu, co oznacza, że jest gotowa, gotowałem przez 15 minut na średnim ogniu). Gotowy dżem niech ostygnie.
schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Zwijamy się w warstwę o grubości 4 mm i wycinamy ciasteczka foremkami, mam gwiazdki, serca i kwiaty, ponieważ chciałem, aby nadzienie było nadal widoczne, a następnie za pomocą korka szampana zrobiłem otwór w połowie ciastek w środku. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 C przez około 10 minut (ciasteczka pieczą się bardzo szybko, więc uważaj, aby były bardzo opalone). Gotowe ciasteczka niech ostygną i połącz je gotowym dżemem. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g