kruche gwiazdki

Oryginalne i zabawne ciasteczka dla miłośników malin. Pomysł na te ciasteczka narodził mi się po zakupie foremek do ciastek, cóż, nie mogłem ich po prostu nie doświadczyć)) a ponieważ w zamrażarce jest dużo malin, zdecydowałem, że ugotuję je podwójnie z warstwą dżemu malinowego. Okazało się bardzo smaczne, kruche ciasteczka, dżem malinowy daje przyjemną kwaskowatość, ale zamiast tego możesz użyć dowolnego gęstego dżemu lub zostawić go po prostu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 64 % 36 g
288 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
Malinki użyłam zamrożone, bez rozmrażania wsypujemy maliny do rondla, dodajemy wodę (bardzo mało, żeby dno było przykryte) i wysyłamy do ognia. Podczas gotowania malin zagnieść ciasto.



zagniatałem ciasto za pomocą kombajnu. W misce kombajnu wlej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon, dodaj zimne masło. Zmiel wszystko na okruchy. Dodaj posiekane migdały (zamiast migdałów możesz użyć dowolnych orzechów), żółtek i nalewki waniliowej. Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli okruchy są zbyt suche, dodaj zimną wodę na łyżeczkę, aż masa zacznie gromadzić się w grudkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30-50 minut. 



podczas przygotowywania ciasta malinkom udało się zagotować i trochę ugotować. Teraz musimy go przetrzeć przez sito. Przecieramy i ponownie wysyłamy do ognia, dodajemy cukier i gotujemy do pożądanej gęstości (gotowość można sprawdzić, upuszczając kroplę dżemu na spodek, jeśli kropla nie rozprzestrzenia się po przechyleniu, co oznacza, że jest gotowa, gotowałem przez 15 minut na średnim ogniu). Gotowy dżem niech ostygnie.



schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Zwijamy się w warstwę o grubości 4 mm i wycinamy ciasteczka foremkami, mam gwiazdki, serca i kwiaty, ponieważ chciałem, aby nadzienie było nadal widoczne, a następnie za pomocą korka szampana zrobiłem otwór w połowie ciastek w środku. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 C przez około 10 minut (ciasteczka pieczą się bardzo szybko, więc uważaj, aby były bardzo opalone). Gotowe ciasteczka niech ostygną i połącz je gotowym dżemem. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy