Kurczak po katalońsku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
podgrzej 80 ml na patelni. oleju i smaż w nim kawałki kurczaka na złoty kolor. Wyjmij i przenieś do grubościennej patelni lub ogniotrwałego talerza (w zależności od tego, czy danie będzie smażone na kuchence, czy pieczone w piekarniku - możesz tak i tak.
w tłuszczu pozostałym po usmażeniu kurczaka podsmaż pokrojone na pół i pestki śliwki (zdjęcie pokazuje, do jakiego stanu). Wyjmij śliwki, przykryj nimi kurczaka, usmaż rodzynki i 50 g orzeszków piniowych na oleju. Gdy rodzynki są napompowane, posyp te składniki kurczakiem w śliwkach. Wlać olej do tyłu, podgrzać i podsmażyć w nim cebulę do brązowawego odcienia. Wlać sok pomidorowy i płyn, wymieszać i odparować sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie przecedzić cebulę przez metalowe sito, wlać kurczaka z jagodami i orzechami pozostałym obranym sosem i smażyć na małym ogniu pod pokrywką (lub piec w piekarniku) przez 30 minut. Wymieszaj pozostałe orzeszki piniowe z migdałami, bułką tartą i białym winem. Jeśli jest pieczenie w piekarniku, wlej mieszaninę orzechów na wierzch naczynia, jeśli używasz smażenia, dodaj sos i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.
w tłuszczu pozostałym po usmażeniu kurczaka podsmaż pokrojone na pół i pestki śliwki (zdjęcie pokazuje, do jakiego stanu). Wyjmij śliwki, przykryj nimi kurczaka, usmaż rodzynki i 50 g orzeszków piniowych na oleju. Gdy rodzynki są napompowane, posyp te składniki kurczakiem w śliwkach. Wlać olej do tyłu, podgrzać i podsmażyć w nim cebulę do brązowawego odcienia. Wlać sok pomidorowy i płyn, wymieszać i odparować sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie przecedzić cebulę przez metalowe sito, wlać kurczaka z jagodami i orzechami pozostałym obranym sosem i smażyć na małym ogniu pod pokrywką (lub piec w piekarniku) przez 30 minut. Wymieszaj pozostałe orzeszki piniowe z migdałami, bułką tartą i białym winem. Jeśli jest pieczenie w piekarniku, wlej mieszaninę orzechów na wierzch naczynia, jeśli używasz smażenia, dodaj sos i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g