kurczak po katalońsku

pyszne danie z kurczaka doprawionego czosnkiem i bazylią! Przygotowanie (na początku bardzo pracochłonne) można podzielić na 2 części. Wcześniej usmaż kurczaka i jagody, przygotuj sos pomidorowo-cebulowy, a ostatnią fazę gotowania (duszenie), która wymaga minimalnego udziału gospodyni, należy przeprowadzić przed podaniem gościom. Niesamowite w tym daniu jest to, że jest pyszne, gdy jest gotowane bez soli. Jeśli nadal nie wyobrażasz sobie mięsa bez soli, powinieneś posolić (i pieprz) kurczaka podczas smażenia.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 21 % 6 g
185 kcal
IG: 50 / 33 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
podgrzej 80 ml na patelni. oleju i smaż w nim kawałki kurczaka na złoty kolor. Wyjmij i przenieś do grubościennej patelni lub ogniotrwałego talerza (w zależności od tego, czy danie będzie smażone na kuchence, czy pieczone w piekarniku - możesz tak i tak.
w tłuszczu pozostałym po usmażeniu kurczaka podsmaż pokrojone na pół i pestki śliwki (zdjęcie pokazuje, do jakiego stanu). Wyjmij śliwki, przykryj nimi kurczaka, usmaż rodzynki i 50 g orzeszków piniowych na oleju. Gdy rodzynki są napompowane, posyp te składniki kurczakiem w śliwkach. Wlać olej do tyłu, podgrzać i podsmażyć w nim cebulę do brązowawego odcienia. Wlać sok pomidorowy i płyn, wymieszać i odparować sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie przecedzić cebulę przez metalowe sito, wlać kurczaka z jagodami i orzechami pozostałym obranym sosem i smażyć na małym ogniu pod pokrywką (lub piec w piekarniku) przez 30 minut. Wymieszaj pozostałe orzeszki piniowe z migdałami, bułką tartą i białym winem. Jeśli jest pieczenie w piekarniku, wlej mieszaninę orzechów na wierzch naczynia, jeśli używasz smażenia, dodaj sos i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy