drożdżówka z orzechami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotujemy plecionkę z ciasta drożdżowego. Najpierw zagnieść ciasto. W ciepłym (nie gorącym) mleku hodujemy drożdże z 1 łyżką. l. cukier, dodaj połowę mąki i zagniataj ciasto (jak na naleśnikach). Przykryj miskę folią i pozostaw ciasto w cieple do wyrośnięcia na 40 minut.
dodaj olej roślinny, jajko, pozostały cukier, sól i mąkę do odpowiedniego ciasta, zagniataj miękkie ciasto. Gotowe ciasto wysyłamy na ciepło do wyrośnięcia na 1 godzinę (powinno wzrosnąć 2-3 razy).
ugniatamy ciasto i zwijamy je w prostokątną warstwę, wykonujemy nacięcia na krawędziach i tworzymy wiklinę (mam nadzieję, że wszystko jest jasne na zdjęciu, w przeciwnym razie trochę trudno to opisać:)). Gotowy wiklinę przenosimy na blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie dobrze byłoby rozgrzać piekarnik). Nasmaruj pasujący wiklinę jajkiem i dobrze posyp orzechami, które są, a może nasionami, użyłem orzechów nerkowca. Pieczemy wiklinę w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!
dodaj olej roślinny, jajko, pozostały cukier, sól i mąkę do odpowiedniego ciasta, zagniataj miękkie ciasto. Gotowe ciasto wysyłamy na ciepło do wyrośnięcia na 1 godzinę (powinno wzrosnąć 2-3 razy).
ugniatamy ciasto i zwijamy je w prostokątną warstwę, wykonujemy nacięcia na krawędziach i tworzymy wiklinę (mam nadzieję, że wszystko jest jasne na zdjęciu, w przeciwnym razie trochę trudno to opisać:)). Gotowy wiklinę przenosimy na blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie dobrze byłoby rozgrzać piekarnik). Nasmaruj pasujący wiklinę jajkiem i dobrze posyp orzechami, które są, a może nasionami, użyłem orzechów nerkowca. Pieczemy wiklinę w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g