drożdżówka z orzechami

plecionka jest bardzo delikatna i wyjątkowo pachnąca. Plecionka jest bardzo przewiewna i delikatna! Z tego ciasta uzyskuje się bardzo smaczne bułki i serniki, niekoniecznie tworząc plecionkę. Kiedy uformowałem warkocz, na samym końcu miałem trochę dodatkowego ciasta (cóż, nie mogłem go przyzwoicie włożyć do warkocza) i odciąłem go, a z tego ciasta uformowałem piękną bułkę z truskawkami, okazało się bardzo eleganckie. Z wikliną musisz trochę majstrować, ale jest bardzo smaczny i pachnący. Spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 71 % 40 g
257 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
gotujemy plecionkę z ciasta drożdżowego. Najpierw zagnieść ciasto. W ciepłym (nie gorącym) mleku hodujemy drożdże z 1 łyżką. l. cukier, dodaj połowę mąki i zagniataj ciasto (jak na naleśnikach). Przykryj miskę folią i pozostaw ciasto w cieple do wyrośnięcia na 40 minut.
dodaj olej roślinny, jajko, pozostały cukier, sól i mąkę do odpowiedniego ciasta, zagniataj miękkie ciasto. Gotowe ciasto wysyłamy na ciepło do wyrośnięcia na 1 godzinę (powinno wzrosnąć 2-3 razy).
ugniatamy ciasto i zwijamy je w prostokątną warstwę, wykonujemy nacięcia na krawędziach i tworzymy wiklinę (mam nadzieję, że wszystko jest jasne na zdjęciu, w przeciwnym razie trochę trudno to opisać:)). Gotowy wiklinę przenosimy na blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie dobrze byłoby rozgrzać piekarnik). Nasmaruj pasujący wiklinę jajkiem i dobrze posyp orzechami, które są, a może nasionami, użyłem orzechów nerkowca. Pieczemy wiklinę w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy