szarlotka o smaku pomarańczowym

niepowtarzalny smak zapewni nowe wrażenia ze znanych wypieków. Jesienią, kiedy w kraju jest dużo jabłek,a Charlotte jest już zmęczona, możesz urozmaicić to bardzo smaczne i pachnące ciasto.
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 61 % 41 g
348 kcal
IG: 2 / 5 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
miękkie masło zmiel 3/4 stosu cukru.Wbijaj jajka pojedynczo.Dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli..Włóż 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej i wyciśniętego soku pomarańczowego (wkładam całą skórkę i sok z całej średniej pomarańczy,a następnie dodaję trochę mąki).Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta.Dobrze zagnieść i włożyć do wysmarowanej formy.Obrane jabłka pokroić w półpierścienie i włożyć przegrzebkiem w kółko.
piec w 180gr 45-50 min. 5-7 min przed końcem pieczenia, na przegrzebek polać miodem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy