szarlotka o smaku pomarańczowym
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
miękkie masło zmiel 3/4 stosu cukru.Wbijaj jajka pojedynczo.Dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli..Włóż 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej i wyciśniętego soku pomarańczowego (wkładam całą skórkę i sok z całej średniej pomarańczy,a następnie dodaję trochę mąki).Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta.Dobrze zagnieść i włożyć do wysmarowanej formy.Obrane jabłka pokroić w półpierścienie i włożyć przegrzebkiem w kółko.
piec w 180gr 45-50 min. 5-7 min przed końcem pieczenia, na przegrzebek polać miodem
piec w 180gr 45-50 min. 5-7 min przed końcem pieczenia, na przegrzebek polać miodem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g