czekoladowo-cytrynowe Madeleine autorstwa Pierre ' a Herme

wyśmienity deser o smaku czekolady i nucie cytryny. Niedawno natknąłem się na przepisy słynnego francuskiego cukiernika Pierre ' a Hermé. To bardzo utalentowana osoba, szczególną popularność zyskał dzięki francuskiej ciasteczce makaronowej. To jego ulubiony deser, z którym stale pracuje i wymyśla po prostu niesamowite kombinacje. Mogę tylko mieć nadzieję, że kiedy dojrzę do przepisu na jego makaron, ale na razie chcę podzielić się z tobą bardzo prostym, ale tak pysznym przepisem na Madeleine. Okazują się bardzo delikatne, o zapachu czekolady i lekkiej nucie cytryny. Możesz je przygotować nie tylko ze specjalnymi foremkami, ale także w prostych foremkach do babeczek.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 52 % 35 g
386 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiel cukier rękami ze skórką z cytryny, aż cukier stanie się wilgotny. Ubij jajka (bardzo mało, zrobiłem to widelcem) i dodaj do cukru, ubij lub trzepaczką lub mikserem (z najmniejszą prędkością), aż cukier się rozpuści. Miękkie masło dodajemy do mieszanki cukrowo-jajecznej i mieszamy do uzyskania gładkości (zrobiłam to wszystko mikserem na małych obrotach).
dodaj suchą mieszankę i mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto dokręcamy folią i wysyłamy do lodówki. Za słowami autora najlepiej wytrzymać ciasto przez noc, ale jeśli nie ma czasu, to przez co najmniej 1 godzinę (miałem godzinę). Rozgrzej piekarnik do 180 C, rozłóż ciasto na foremkach (okazuje się dość grube, w lodówce ze względu na olej dokładnie zestala się) piecz przez około 12-15 minut, aż będzie ugotowane. Pozwól Madeleine trochę ostygnąć i możesz pić herbatę lub kawę) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy