czekoladowo-cytrynowe Madeleine autorstwa Pierre ' a Herme
skład / składniki
18
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiel cukier rękami ze skórką z cytryny, aż cukier stanie się wilgotny. Ubij jajka (bardzo mało, zrobiłem to widelcem) i dodaj do cukru, ubij lub trzepaczką lub mikserem (z najmniejszą prędkością), aż cukier się rozpuści. Miękkie masło dodajemy do mieszanki cukrowo-jajecznej i mieszamy do uzyskania gładkości (zrobiłam to wszystko mikserem na małych obrotach).
dodaj suchą mieszankę i mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto dokręcamy folią i wysyłamy do lodówki. Za słowami autora najlepiej wytrzymać ciasto przez noc, ale jeśli nie ma czasu, to przez co najmniej 1 godzinę (miałem godzinę). Rozgrzej piekarnik do 180 C, rozłóż ciasto na foremkach (okazuje się dość grube, w lodówce ze względu na olej dokładnie zestala się) piecz przez około 12-15 minut, aż będzie ugotowane. Pozwól Madeleine trochę ostygnąć i możesz pić herbatę lub kawę) smacznego!
dodaj suchą mieszankę i mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto dokręcamy folią i wysyłamy do lodówki. Za słowami autora najlepiej wytrzymać ciasto przez noc, ale jeśli nie ma czasu, to przez co najmniej 1 godzinę (miałem godzinę). Rozgrzej piekarnik do 180 C, rozłóż ciasto na foremkach (okazuje się dość grube, w lodówce ze względu na olej dokładnie zestala się) piecz przez około 12-15 minut, aż będzie ugotowane. Pozwól Madeleine trochę ostygnąć i możesz pić herbatę lub kawę) smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g