ciasto serowe z myszkami

niezwykłe i bardzo piękne ciasto w kształcie kawałka sera.
NataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 63 % 44 g
377 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.

robiłam to ciasto dla mojego męża i dla mnie na nasze urodziny.
jajka, cukier i cukier waniliowy bardzo dobrze ubij.
kontynuując ubijanie, wlej rafinowany olej roślinny, a natychmiast mleko i kakao w proszku.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy głównej, wszystko dobrze ubij.
wlej ciasto do formy pokrytej pergaminem i wysmarowanej olejem roślinnym.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (upiekłam trochę więcej). Wyjmij gotowe ciasto i ostudź.
ponieważ moja rodzina uwielbia bezy, postanowiłem ją upiec i włożyć do ciasta.
dla niego musimy bardzo ostrożnie oddzielić białka od żółtek.
ubij białka z połową cukru, z maksymalną prędkością miksera, stopniowo dodając łyżkę pozostałego cukru.
ubijamy do gęstych szczytów, następnie dodajemy skrobię i jeszcze trochę ubijamy. Teraz wlej orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj łyżką od dołu do góry. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem do wielkości naszego ciasta i pieczemy, a raczej suszymy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez dwie godziny. Gotowe ciasto odłożyć na bok, aby ostygło.
W przypadku kremu musimy wziąć żółtka kurczaka, wymieszać je z cukrem i kakao. Następnie dodaj mleko i wyślij do ognia, gdzie ciągle mieszamy. Gotuj, aż będzie gęsty, po czym usuń i ostudź.
po ostygnięciu masy ubij masło i stopniowo dodawaj masę kakaową do masła. Krem jest gotowy.
teraz zacznijmy składać nasze ciasto.
pokrój ciasta na pół i nasącz syropem.
smarujemy Dolne ciasto kremem, kładziemy na nim bezę, smarujemy również kremem i przykrywamy drugim ciastem. Odetnij resztki bezy, Wyrównaj do podstawy naszych ciast.
pokrywamy górę i boki kremem i wysyłamy do lodówki.
po tym, jak nasze ciasto trochę ostygło, przystępujemy do jego dekoracji.
na początek wycinamy z niego kawałek i odkładamy, nie jest to konieczne, ale bardziej mi się podobało))).I tak bierzemy żółty mastyk. Rozwałkuj i przykryj nim nasze ciasto, wyrównaj i odetnij nadmiar. W ten sam sposób pokrywamy wycięty kawałek, kładziemy go na wierzchu ciasta.
teraz robimy wgłębienia, jakby były dziury w serze (zrobiłem je długopisem z wałka do ciasta). Cóż, ciasto jest gotowe, pozostaje tylko posadzić myszy. Z szarego mastyksu zrobiłam myszy, a z pozostałej żółtej zrobiłam kawałki sera i rozrzuciłam po całym cieście. Oto, co się stało. Wszystkim bardzo się podobało!!!
P. S. w projekcie jest trochę śmieci, nie oceniaj surowo))))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy