ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

doskonały przepis na deser czekoladowy na herbatę. Ciasto jest bardzo czekoladowe, delikatne i kruche. Myślę, że będzie jeszcze smaczniej, jeśli dodasz do niego trochę wiśni lub malin, dodadzą również soczystości, ale to jest na mój gust:) przepis napisał, że takie ciasto można przechowywać przez tydzień w hermetycznym pojemniku, ale nie mogłem tego Sprawdzić, mój mąż zjadł jeden kawałek, prawie całe ciasto z herbatą) naprawdę mam nadzieję, że ci się spodoba! Jeśli nie chcesz robić czekolady, nie dodawaj kakao-okaże się również bardzo smaczne!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 36 % 27 g
węglowodany 55 % 42 g
433 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

roztop masło lub margarynę na małym ogniu i ostudź. Dodaj cukier puder lub drobny cukier, cukier waniliowy i wszystko dobrze ubij. W małej misce rozbij 3 jajka i ubij je widelcem. W małych porcjach dodawaj ubite jajka do miski z masło i cukier ciągle ubijając. Otrzymasz bujną i bardzo delikatną, kremową masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Dodaj posiekane orzechy włoskie (lepiej, aby kawałki były większe) i wszystko wymieszaj. Włóż ciasto do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku (180 C) przez około 30-40 minut. Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie, pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy