ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
roztop masło lub margarynę na małym ogniu i ostudź. Dodaj cukier puder lub drobny cukier, cukier waniliowy i wszystko dobrze ubij. W małej misce rozbij 3 jajka i ubij je widelcem. W małych porcjach dodawaj ubite jajka do miski z masło i cukier ciągle ubijając. Otrzymasz bujną i bardzo delikatną, kremową masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Dodaj posiekane orzechy włoskie (lepiej, aby kawałki były większe) i wszystko wymieszaj. Włóż ciasto do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku (180 C) przez około 30-40 minut. Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie, pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem i podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g