skład / składniki
gotowanie krok po kroku
podczas gdy jesień rozpieszcza nas ciepłymi dniami, sezonowe owoce śpiewają w ogrodzie, proponuję spróbować pysznej szarlotki z kwaśną śmietaną.
przygotuj ciasto.
masło posiekać nożem na desce do krojenia i włożyć do miski.
przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
do masła dodaj cukier, wanilinę, szczyptę soli, twarożek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
wszystko wymieszaj i zagniataj ciasto.
zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
następnie przygotuj nadzienie jabłkowe.
rodzynki myjemy, suszymy i zalewamy 2 łyżkami koniaku.
jabłka moje. Pokrój każde jabłko na 4 części, Wytnij środek nasionami i posyp sokiem z cytryny, aby jabłka się nie ściemniały.
Debugujemy na bok 6-7 ćwiartek - używamy ich do dekoracji ciasta. Na każdej ćwiartce wykonamy kilka cięć bez przecinania - podczas gotowania plastry otworzą się w formie wentylatora.
pozostałe jabłka pokrój w drobną kostkę, włóż do rondla, wlej cukier, wlej sok z cytryny (~1-2 łyżki soku z cytryny, w zależności od kwasu jabłkowego - im bardziej kwaśne jabłka, tym mniej soku).
przykryj rondel z jabłkami i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ~10 minut lub do momentu, aż jabłka będą miękkie.
wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj trochę i rozłóż dno i boki formy, tworząc małe boki.
włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do ~180-190°C i piecz przez ~10-12 minut.
przygotuj śmietanę i jajko.
włóż śmietanę, jajka, cukier, wanilię do miski, dodaj skrobię i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
wyjmij formę z ciastem z piekarnika.
połóż jabłka na całej powierzchni ciasta i posyp rodzynkami.
Udekoruj ćwiartkami jabłka.
wypełnij ciasto śmietaną i jajkiem.
piec w piekarniku rozgrzanym do ~200°C ~20-25 minut.
gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub płatkami kokosowymi.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g