Szarlotka z twarogiem i śmietaną

pyszne i delikatne ciasto może stać się ulubionym daniem na twoim stole. Ciasto okazuje się o delikatnym kremowym smaku, aromat jabłek stoi nie tylko w domu, ale także poza nim!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 68 % 26 g
196 kcal
IG: 23 / 12 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

podczas gdy jesień rozpieszcza nas ciepłymi dniami, sezonowe owoce śpiewają w ogrodzie, proponuję spróbować pysznej szarlotki z kwaśną śmietaną.

przygotuj ciasto.
masło posiekać nożem na desce do krojenia i włożyć do miski.
przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
do masła dodaj cukier, wanilinę, szczyptę soli, twarożek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
wszystko wymieszaj i zagniataj ciasto.
zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

następnie przygotuj nadzienie jabłkowe.
rodzynki myjemy, suszymy i zalewamy 2 łyżkami koniaku.
jabłka moje. Pokrój każde jabłko na 4 części, Wytnij środek nasionami i posyp sokiem z cytryny, aby jabłka się nie ściemniały.
Debugujemy na bok 6-7 ćwiartek - używamy ich do dekoracji ciasta. Na każdej ćwiartce wykonamy kilka cięć bez przecinania - podczas gotowania plastry otworzą się w formie wentylatora.
pozostałe jabłka pokrój w drobną kostkę, włóż do rondla, wlej cukier, wlej sok z cytryny (~1-2 łyżki soku z cytryny, w zależności od kwasu jabłkowego - im bardziej kwaśne jabłka, tym mniej soku).
przykryj rondel z jabłkami i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ~10 minut lub do momentu, aż jabłka będą miękkie.
wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj trochę i rozłóż dno i boki formy, tworząc małe boki.
włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do ~180-190°C i piecz przez ~10-12 minut.

przygotuj śmietanę i jajko.
włóż śmietanę, jajka, cukier, wanilię do miski, dodaj skrobię i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
wyjmij formę z ciastem z piekarnika.
połóż jabłka na całej powierzchni ciasta i posyp rodzynkami.
Udekoruj ćwiartkami jabłka.
wypełnij ciasto śmietaną i jajkiem.
piec w piekarniku rozgrzanym do ~200°C ~20-25 minut.
gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub płatkami kokosowymi.
smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy