bułeczki z rodzynkami i cynamonem z ciasta drożdżowego

łagodny smak i subtelny aromat cynamonu i rodzynek zapewnią prawdziwą przyjemność.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 82 % 53 g
286 kcal
IG: 4 / 19 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

składniki etapu 1:

drożdże szybko działające 5 gr, cukier 80 gr, mąka 450 gr, sól 0,5 łyżeczki-wszystko wymieszaj.

składniki etapu 2:

masło 20 g, jajko 1 szt., mleko 200 ml.
wymieszaj mleko z jajkiem i stopionym masłem. Mieszanina powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco cieplejszą, aby drożdże zaczęły działać szybciej.

składniki etapu 3:

mąka pszenna 50 g(może trochę więcej)
teraz łączymy obie mieszanki i zagniatamy ciasto. 50 g mąki, którą mamy, używamy do posypania podczas wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze oderwać się od rąk.
włóż ciasto do większej miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Konieczne jest, aby ciasto podwoiło się.
kiedy to się stanie, należy go ugniatać i ustawić podejść jeszcze raz

składniki etapu 5:

masło 25 g, cukier 100 g, cynamon mielony 3 łyżeczki. rodzynki lekkie 200g
Podwójnie dopasowane ciasto rozwałkowujemy w postaci prostokąta warstwą około 1 cm, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, cynamonem i równomiernie układamy wstępnie namoczone we wrzącej wodzie i suszone rodzynki.
ciasto zwijamy gęstą rolką z krótkiego boku i kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm.

składniki etapu 6:

jajko kurze 1 szt.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej przyszłe bułki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo wolnego miejsca do podniesienia.
posmaruj każdy ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy