skład / składniki
metoda gotowania
składniki etapu 1:
drożdże szybko działające 5 gr, cukier 80 gr, mąka 450 gr, sól 0,5 łyżeczki-wszystko wymieszaj.
składniki etapu 2:
masło 20 g, jajko 1 szt., mleko 200 ml.
wymieszaj mleko z jajkiem i stopionym masłem. Mieszanina powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco cieplejszą, aby drożdże zaczęły działać szybciej.
składniki etapu 3:
mąka pszenna 50 g(może trochę więcej)
teraz łączymy obie mieszanki i zagniatamy ciasto. 50 g mąki, którą mamy, używamy do posypania podczas wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze oderwać się od rąk.
włóż ciasto do większej miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Konieczne jest, aby ciasto podwoiło się.
kiedy to się stanie, należy go ugniatać i ustawić podejść jeszcze raz
składniki etapu 5:
masło 25 g, cukier 100 g, cynamon mielony 3 łyżeczki. rodzynki lekkie 200g
Podwójnie dopasowane ciasto rozwałkowujemy w postaci prostokąta warstwą około 1 cm, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, cynamonem i równomiernie układamy wstępnie namoczone we wrzącej wodzie i suszone rodzynki.
ciasto zwijamy gęstą rolką z krótkiego boku i kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm.
składniki etapu 6:
jajko kurze 1 szt.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej przyszłe bułki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo wolnego miejsca do podniesienia.
posmaruj każdy ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g