papryka pieczona marynowana

Piękna wariacja na temat zwykłych słoików z piwnicy. Bardzo smaczna przekąska. Papryka ma bogaty smak, trochę z ostrzycą, ale zależy to od tego, ile czosnku i pieprzu dodasz. Dobrze nadaje się jako przekąska na chlebie lub jako sałatka.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 40 % 6 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
najpierw włącz piekarnik na 200C, aby się rozgrzać. Paprykę myjemy i suszymy, układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. W tym czasie skóra na papryce lekko puchnie w miejscach i pojawią się opalenizny, co oznacza, że nasza papryka jest gotowa. Wyjmujemy go i wysyłamy do torby, aby papryka się pociła, więc będą znacznie łatwiejsze do obierania ze skóry. Paprykę zostawiamy w szczelnie zamkniętej torbie na 15 minut. Paprykę wyjmujemy pojedynczo i obieramy ze skóry i nasion. Przygotowaną paprykę kroimy w paski lub ćwiartki, obieramy czosnek i kroimy w cienkie plasterki, w razie potrzeby można również wziąć paprykę chili.

w odpowiednim pojemniku (wziąłem słoik) rozłóż posiekaną paprykę warstwami, posyp solą, cukrem, suszoną bazylią (możesz wziąć świeżą), rozłóż kilka talerzy czosnku i papryki chili, wlej oliwę z oliwek na wierzch i napełnij cały pojemnik warstwami, na samym końcu, gdy pojemnik jest pełny, wlej łyżkę octu, zamknij i pozostaw na 4-6 godzin do marynowania. Możesz też zrobić w inny sposób: doprawić posiekaną paprykę przyprawami, octem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili, zalać lekko olejem, wszystko wymieszać, dodać trochę oleju, dokręcić pojemnik folią spożywczą i pozostawić do marynowania. Ale więc gotuj, jeśli planujesz zjeść wszystko na raz. Przechowywać w lodówce, mój słoik jest przechowywany spokojnie przez około tydzień. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy