papryka pieczona marynowana
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw włącz piekarnik na 200C, aby się rozgrzać. Paprykę myjemy i suszymy, układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. W tym czasie skóra na papryce lekko puchnie w miejscach i pojawią się opalenizny, co oznacza, że nasza papryka jest gotowa. Wyjmujemy go i wysyłamy do torby, aby papryka się pociła, więc będą znacznie łatwiejsze do obierania ze skóry. Paprykę zostawiamy w szczelnie zamkniętej torbie na 15 minut. Paprykę wyjmujemy pojedynczo i obieramy ze skóry i nasion. Przygotowaną paprykę kroimy w paski lub ćwiartki, obieramy czosnek i kroimy w cienkie plasterki, w razie potrzeby można również wziąć paprykę chili.
w odpowiednim pojemniku (wziąłem słoik) rozłóż posiekaną paprykę warstwami, posyp solą, cukrem, suszoną bazylią (możesz wziąć świeżą), rozłóż kilka talerzy czosnku i papryki chili, wlej oliwę z oliwek na wierzch i napełnij cały pojemnik warstwami, na samym końcu, gdy pojemnik jest pełny, wlej łyżkę octu, zamknij i pozostaw na 4-6 godzin do marynowania. Możesz też zrobić w inny sposób: doprawić posiekaną paprykę przyprawami, octem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili, zalać lekko olejem, wszystko wymieszać, dodać trochę oleju, dokręcić pojemnik folią spożywczą i pozostawić do marynowania. Ale więc gotuj, jeśli planujesz zjeść wszystko na raz. Przechowywać w lodówce, mój słoik jest przechowywany spokojnie przez około tydzień. Smacznego!
w odpowiednim pojemniku (wziąłem słoik) rozłóż posiekaną paprykę warstwami, posyp solą, cukrem, suszoną bazylią (możesz wziąć świeżą), rozłóż kilka talerzy czosnku i papryki chili, wlej oliwę z oliwek na wierzch i napełnij cały pojemnik warstwami, na samym końcu, gdy pojemnik jest pełny, wlej łyżkę octu, zamknij i pozostaw na 4-6 godzin do marynowania. Możesz też zrobić w inny sposób: doprawić posiekaną paprykę przyprawami, octem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili, zalać lekko olejem, wszystko wymieszać, dodać trochę oleju, dokręcić pojemnik folią spożywczą i pozostawić do marynowania. Ale więc gotuj, jeśli planujesz zjeść wszystko na raz. Przechowywać w lodówce, mój słoik jest przechowywany spokojnie przez około tydzień. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g