Szarlotka poetycka
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj wszystkie składniki ciasta (1,5 łyżki mąki, 0,5 łyżki śmietany, 150 stopionego CL. M, 1, 2 łyżeczki slda lub proszku do pieczenia) i ugniataj, ciasto okazuje się miękkie i nie lepkie.
jabłka (1kg), najlepiej odmiany kwaśne, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, im cieńsze tym lepsze (robiłam to ręczną obieraczką do warzyw)
lekko ubij składniki na śmietanę (1st śmietany, 1 jajko, 1,5 łyżki cukru, 2st l mąki, 10 g waniliny)
rozłóż ciasto rękami na formie (uprzednio posmaruj masłem), pozostawiając małe boki.
jabłka, cienko pokrojone, ułożyć warstwami na cieście.
posyp wszystko kremem.
piec 50 minut na średnim ogniu (180 GR)
smacznego!
jabłka (1kg), najlepiej odmiany kwaśne, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, im cieńsze tym lepsze (robiłam to ręczną obieraczką do warzyw)
lekko ubij składniki na śmietanę (1st śmietany, 1 jajko, 1,5 łyżki cukru, 2st l mąki, 10 g waniliny)
rozłóż ciasto rękami na formie (uprzednio posmaruj masłem), pozostawiając małe boki.
jabłka, cienko pokrojone, ułożyć warstwami na cieście.
posyp wszystko kremem.
piec 50 minut na średnim ogniu (180 GR)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g