Babeczka z kakao
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz obrać i posiekać orzechy. Aby to zrobić, zalej migdały wrzącą wodą przez 2-3 minuty, usuń skórę. Obrane orzechy suszymy w piekarniku w temperaturze 180 C do lekkiego złota. Posiekaj suszone orzechy (nie musisz bardzo drobno siekać orzechów, po prostu nie śledziłem kombajnu).
ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym.
dodaj dwa jajka po jednym na raz i stopniowo wlewaj mleko skondensowane, wszystko dokładnie ubij.
przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
podziel ciasto na 2 połówki, dodaj kakao do jednej części, orzechy i wino do drugiej.
najpierw rozłóż ciasto kakaowe na dnie formy, a następnie orzechowe. Wierzch babeczki można posypać posiekanymi orzechami. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-180 ° C do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyjmij ciastko z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Smacznego!
ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym.
dodaj dwa jajka po jednym na raz i stopniowo wlewaj mleko skondensowane, wszystko dokładnie ubij.
przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
podziel ciasto na 2 połówki, dodaj kakao do jednej części, orzechy i wino do drugiej.
najpierw rozłóż ciasto kakaowe na dnie formy, a następnie orzechowe. Wierzch babeczki można posypać posiekanymi orzechami. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-180 ° C do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyjmij ciastko z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g