Babeczka z kakao

ta doskonała babeczka czekoladowo-orzechowa po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo smaczne i pachnące ciasto, z delikatnym, maślanym, po prostu topniejącym miękiszem. Wygląda bardzo świątecznie!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 58 % 43 g
406 kcal
IG: 5 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
najpierw musisz obrać i posiekać orzechy. Aby to zrobić, zalej migdały wrzącą wodą przez 2-3 minuty, usuń skórę. Obrane orzechy suszymy w piekarniku w temperaturze 180 C do lekkiego złota. Posiekaj suszone orzechy (nie musisz bardzo drobno siekać orzechów, po prostu nie śledziłem kombajnu).
ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym.
dodaj dwa jajka po jednym na raz i stopniowo wlewaj mleko skondensowane, wszystko dokładnie ubij.
przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
podziel ciasto na 2 połówki, dodaj kakao do jednej części, orzechy i wino do drugiej.
najpierw rozłóż ciasto kakaowe na dnie formy, a następnie orzechowe. Wierzch babeczki można posypać posiekanymi orzechami. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-180 ° C do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyjmij ciastko z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy