babeczki mięsne z jajkami przepiórczymi

Oryginalny, szybki, pyszny! Zdrowy przepis dla miłośników pyszności! Ten przepis jest mocno zakorzeniony w naszej rodzinie. Babeczki są pyszne zarówno świeżo upieczone, jak i wczorajsze-podgrzane, okazują się schludne i smaczne, z rodzajem niespodzianki w środku.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 11 % 4 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

obierz cebulę i drobno posiekaj.
marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce.
na patelni rozgrzanej olejem roślinnym podsmaż cebulę do miękkości.
dodaj marchewki i smaż, mieszając, 5 minut.
do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulę z marchewką, solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
jaja przepiórcze włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ~5 minut od momentu zagotowania.
szybko schłodź jajka, zanurzając je w zimnej wodzie i obierz.
Foremki do babeczek lub babeczek napełnij do połowy przygotowanym mięsem mielonym.
rozłóż ugotowane jajka przepiórcze.
ułóż pozostałe mięso mielone na wierzchu, tak aby jajka znalazły się w środku i były całkowicie pokryte mięsem mielonym.
opcjonalnie powierzchnię babeczek można posmarować majonezem lub mieszanką keczupu i majonezu.

umieść formę z babeczkami mięsnymi w piekarniku nagrzanym do ~180°C i piecz przez ~30-40 minut.
5-10 minut przed gotowością posyp babeczki startym serem i posiekanymi ziołami.
babeczki mięsne z jajkami przepiórczymi są gotowe, smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy