skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obierz cebulę i drobno posiekaj.
marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce.
na patelni rozgrzanej olejem roślinnym podsmaż cebulę do miękkości.
dodaj marchewki i smaż, mieszając, 5 minut.
do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulę z marchewką, solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
jaja przepiórcze włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ~5 minut od momentu zagotowania.
szybko schłodź jajka, zanurzając je w zimnej wodzie i obierz.
Foremki do babeczek lub babeczek napełnij do połowy przygotowanym mięsem mielonym.
rozłóż ugotowane jajka przepiórcze.
ułóż pozostałe mięso mielone na wierzchu, tak aby jajka znalazły się w środku i były całkowicie pokryte mięsem mielonym.
opcjonalnie powierzchnię babeczek można posmarować majonezem lub mieszanką keczupu i majonezu.
umieść formę z babeczkami mięsnymi w piekarniku nagrzanym do ~180°C i piecz przez ~30-40 minut.
5-10 minut przed gotowością posyp babeczki startym serem i posiekanymi ziołami.
babeczki mięsne z jajkami przepiórczymi są gotowe, smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g