alzacka szarlotka z czerwoną porzeczką

Antyczny przepis na doskonałą szarlotkę. Stary, zapomniany przepis, chciałem go zaktualizować i zrozumieć, dlaczego jest najbardziej. Wyjąłem swoje dawne przepisy i natknąłem się na ten przepis, moja mama też go ugotowała, jego konsystencja jest bardzo delikatna i soczysta, jabłka są nasączone creme brulee i wydzielają niepowtarzalny aromat.Tylko alzackie ciasto może być smaczniejsze niż szarlotka, spróbuj i nie chcesz innego)))
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 64 % 28 g
233 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
przygotowanie ciasta kruchego
wymieszaj mąkę z masłem, aż będzie krucha
ubij cukier z jajkiem na biały
zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
gotowanie nadzienia
jabłka obieramy i kroimy w plasterki, mieszamy z sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
gotowanie creme brulee
podgrzej śmietanę, ale nie do wrzenia
ubij białe żółtka z cukrem
dodaj wanilinę, cynamon, gałkę muszkatołową.
dodaj kremową mieszankę(lekko schłodzoną) do mieszanki cukru jajecznego , wymieszaj.
pieczemy ciasto
ciasto układamy w formie wysmarowanej olejem, rozprowadzając na powierzchni formy, układamy jabłka i wysyłamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200gr
wyjmij ciasto i napełnij gotową mieszanką jajeczno-śmietankową
połóż jagodę - czerwoną porzeczkę(lub dowolną inną)na wierzchu
wysyłamy ponownie do piekarnika na 15 minut
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy