domowe bochenki chleba

domowe bochenki są miękkie i znacznie smaczniejsze niż kupione w sklepie. Łatwe i minimalne produkty. Wziąłem 1 szklankę mleka i prawie pół szklanki wody(mam szklankę 250 ml ), a mąka zajęła mi trochę mniej niż w przepisie, gdzieś 3,5 szklanki. I na mój osobisty gust następnym razem wezmę co najmniej 1 łyżeczkę soli, a nie połowę. I ogólnie moja rodzina była bardzo smaczna, połowa została natychmiast umyta, kto z kwaśną śmietaną, kto z masłem, kto z dżemem ))
TatyanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 68 % 40 g
288 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

wlej ciepłe mleko lub ciepłą wodę do kubka i rozpuść drożdże.
dodaj sól, cukier, 1 jajko, stopioną margarynę lub olej roślinny i dobrze wymieszaj.
dodaj przesianą mąkę i zagnieść gładkie, niezbyt twarde ciasto.
następnie przykryj nasze ciasto i wyślij w ciepłe miejsce, aby pasowało. Zajmie to 40-60 minut.
ciasto lekko ugniatamy i dzielimy na małe kawałki lub jak ja na 4 średnie.
z każdego kawałka ciasta formujemy batonik i kładziemy na natłuszczonej blasze do pieczenia.
następnie wykonujemy nacięcia ostrym nożem (lekko, bez nacisku ) na powierzchni bochenków, przykrywamy ręcznikiem i wysyłamy do ciepłego miejsca w celu sprawdzenia. Zajmie to 30-60 minut.
po wyrośnięciu posmaruj batoniki lekko ubitym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami, sezamem,makiem itp.
i piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością i stosunkiem do mąki u różnych producentów.

smacznego !!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy