skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasteczka są przygotowywane bardzo szybko, więc włączamy piekarnik do podgrzewania przez 170-180 C. W przypadku ciasta ubij jajko z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Rozpuść masło, dodaj do niego płynny miód i śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj. Wymieszaj kremową mieszankę z jajkiem. Przesiej mąkę owsianą i pszenną, dodaj sodę i wlej kremową mieszankę jajeczną. Dodaj nasze orzechy (opcjonalnie), możesz również dodać rodzynki i zagnieść ciasto. Ciasto jest dość lepkie, ale można je bez wysiłku podzielić na ciasteczka. W piekarniki ciasteczka lekko się rozpłyną, więc nie rób ich zbyt płasko i rozstaw w pewnej odległości od siebie na blasze do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut (skup się na piekarniku). Ciasteczka są miękkie w środku, jeśli lubisz twardsze, piecz je przez około 20 minut, ale nie więcej, aby nie dostać krakersów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g