skrzydełka po kanadyjsku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj skrzydła, odetnij końce i pokrój na staw na 2 części. Przygotowujemy marynatę (najlepiej w osobnym pojemniku, ale niekoniecznie), mieszamy mus jabłkowy, keczup( w oryginale musisz dodać keczup, ale zapomniałem go kupić, więc dodałem domowy sos z papryki, okazało się nie gorzej niż z keczupem, tylko trochę jaśniejszy kolor podczas pieczenia okazał się), miód, sos sojowy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Jeśli masz wątpliwości, czy dodać cynamon, czy nie, Dodaj przynajmniej szczyptę, to naprawdę nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Dodaj marynatę do skrzydeł, dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania w lodówce na 1 godzinę lub dłużej. Marynowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do miękkości w temperaturze 200 C. Podczas pieczenia skrzydełka można kilkakrotnie posmarować resztkami marynaty. Podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g