chleb pełnoziarnisty

aromatyczny chleb pełnoziarnisty – nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Piecze się szybko, bez kłopotów. Pyszne niezwykłe.
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 78 % 36 g
204 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

wymieszaj wszystkie suche składniki.
wymieszaj płyn (ciepła woda).
połącz obie mieszanki. Wyrobić. Ciasto jest trochę lepkie. W porządku.
niech wzrośnie (wzrośnie 2x). Delikatnie ugniataj. Drugi raz podnosi się już w formie.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180*. Dół-miska z gorącą wodą(po 10 ' Usuń). Pieczemy 35-40 min.
Umyć. Pozwól odpocząć w ręczniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy