skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto na chleb wyrabiam za pomocą wypiekacza do chleba. Po prostu wrzuciłem do niego wszystko i włączyłem tryb ugniatania ciasta drożdżowego, jeśli chcesz w nim całkowicie upiec, wybierz tryb główny. Jeśli ugniatasz ręcznie, dodaj sól, miód lub cukier, drożdże i olej roślinny do ciepłej wody, wszystko dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj mieszankę mąki, wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być bardzo delikatne i lekko lepkie. Podczas ugniatania ręce można smarować olejem roślinnym. Gotowe ciasto wysyłamy do odpoczynku w ciepłym miejscu przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy nasze ciasto, powinno się podwoić i uformować okrągły chleb. Zostawiamy go na około 20-30 minut. Pieczemy nasz chleb w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 ° C, zmniejszamy temperaturę do 170 ° C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g