chleb jest zdrowy

bujny i bardzo smaczny chleb o smaku miodu. Chleb jest bardzo delikatny i aromatyczny. Jeśli lubisz smak chleba Borodino, okazuje się bardzo smaczny, jeśli dodasz kolendrę i kminek. Możesz gotować chleb zarówno w wypiekaczu do chleba, jak i bez niego.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 79 % 37 g
216 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

ciasto na chleb wyrabiam za pomocą wypiekacza do chleba. Po prostu wrzuciłem do niego wszystko i włączyłem tryb ugniatania ciasta drożdżowego, jeśli chcesz w nim całkowicie upiec, wybierz tryb główny. Jeśli ugniatasz ręcznie, dodaj sól, miód lub cukier, drożdże i olej roślinny do ciepłej wody, wszystko dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj mieszankę mąki, wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być bardzo delikatne i lekko lepkie. Podczas ugniatania ręce można smarować olejem roślinnym. Gotowe ciasto wysyłamy do odpoczynku w ciepłym miejscu przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy nasze ciasto, powinno się podwoić i uformować okrągły chleb. Zostawiamy go na około 20-30 minut. Pieczemy nasz chleb w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 ° C, zmniejszamy temperaturę do 170 ° C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy