Różowe róże lub naleśniki na serwatce
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie cienkich naleśników-możesz według dowolnego przepisu z ulubionych. Zrobiłam naleśniki z serwatką, tak jak moja babcia. Wlej serwatkę do szerokiej miski, wbij jajko, sól Plus łyżeczkę cukru, wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj trochę mąki, aby uniknąć pojawienia się grudek, dobrze wymieszaj. Piec cienkie naleśniki. Musli lekko zmiażdżyć blenderem. Na każdym naleśniku na środku w postaci paska rozprowadzamy dżem różany, posypujemy musli około 1-2 łyżeczkami na wierzchu paska dżemu. Boki naleśnika smarujemy olejem i posypujemy cukrem, składamy naleśnik na pół i ponownie smarujemy olejem i posypujemy cukrem. Ostrożnie, bez zaciskania, obróć naleśnik rurką i włóż "ogon" pod naleśnik. Rozłóż gotowe naleśniki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Naleśniki posmarować masłem na wierzchu. Piec przez 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Musli - 371 kcal/100g