skład / składniki
metoda gotowania
przyjechali goście lub prawie podjechali, a ty nie masz nic do herbaty.Wtedy myślę, że przyda Ci się mój przepis na szybkie babeczki czekoladowe :)
równie dobre na śniadanie!
a jeśli zagnieść ciasto wieczorem,a rano tylko wlać do foremek i do piekarnika, podczas mycia wszystko jest gotowe :))
dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wlej powstałą mieszaninę do papierowych foremek. Przystosowałam się do tego, niestety do foremek blaszanych, które sprzedają wszystko przykleja się: ((, robię na wymiar foremki papierowe z pergaminu i wkładam do nich! Okazuje się, że wyciągasz babeczkę prosto z formy w kawałku papieru i mniej zmywasz naczynia!
ważne!! wlać mieszaninę tylko do połowy kokilek, ponieważ ciasto mocno unosi się podczas gotowania. Wlej mieszaninę do form, włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 10-15 minut!
ta ilość wystarcza gdzieś na 4-5 babeczek. Jeśli potrzebujesz więcej, zwiększ proporcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g