ciasto Palce Lizać
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wlej wodę do rondla, wlej sól, włóż olej i zagotuj.
szybko dodaj mąkę, zagniataj ciasto i ostudź.
dodaj jedno jajko na raz, doprowadź do pożądanej konsystencji i ubij mikserem.
teraz rozprowadź ciasto na blasze do pieczenia za pomocą strzykawki, uprzednio posmaruj je olejem lub przykryj papierem.
jeśli ułożysz palce w okrągły kształt, nadaj im inny kształt (długi od 3 do 10 cm)
gdy lekko się zarumienią, możesz je wyjąć z piekarnika.
krem:
ubij śmietanę z cukrem i wanilią.
układamy palce warstwami w formie i dokładnie smarujemy je naszym kremem.
pozwalamy zaparzyć noc na zimno, a następnie jemy z całą rodziną.
szybko dodaj mąkę, zagniataj ciasto i ostudź.
dodaj jedno jajko na raz, doprowadź do pożądanej konsystencji i ubij mikserem.
teraz rozprowadź ciasto na blasze do pieczenia za pomocą strzykawki, uprzednio posmaruj je olejem lub przykryj papierem.
jeśli ułożysz palce w okrągły kształt, nadaj im inny kształt (długi od 3 do 10 cm)
gdy lekko się zarumienią, możesz je wyjąć z piekarnika.
krem:
ubij śmietanę z cukrem i wanilią.
układamy palce warstwami w formie i dokładnie smarujemy je naszym kremem.
pozwalamy zaparzyć noc na zimno, a następnie jemy z całą rodziną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g