babeczki Białe motyle

zwiewne ciasto. Te motyle latają do ust. Swoją osobliwością i osobowością. Próbowałem dania w kawiarni na wakacjach, tak bardzo mi się podobało, tylko miał inną frma, więc postanowiłem zrobić coś ciekawego w domu dla dzieci i kupiłem formy w postaci motyli i wiesz, wszyscy je lubili.Więc postanowiłem Ci pokazać..
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 39 % 15 g
261 kcal
IG: 29 / 7 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

przygotuj galaretkę borówkowo-bananową, w tym celu żelatynę moczyć w wodzie, aż pęcznieje, borówki i banana rozgnieść w blenderze z cukrem
dodaj żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej, wymieszaj, włóż dowolną formę pokrytą folią spożywczą i umieść na zimno.
przygotuj kruchą bazę do ciast-wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą, wanilią, dodaj żółtko i starte masło
zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę i odstawić na 30 minut na zimno
wyjmij ciasto, rozwałkuj, Wytnij podstawę ciasta do rozmiaru formy , przebij widelcem w kilku miejscach i piecz w 165gr przez 15 minut
ostudzić
przygotuj kremowe arkusze żelatyny zalej wodą przez 10 minut, wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, aż cukier puder całkowicie się rozpuści.
podgrzej śmietanę do 60 stopni, dodaj wyciśniętą żelatynę, wymieszaj, aż się rozpuści , dodaj mavcarpone do mieszanki , mieszaj, aż będzie gładka-cały krem jest gotowy.
zbieranie ciast
pistacje obrać, posiekać i posypać dnem kokilek.
rozłóż 2-3 warstwy kremu
Zdobądź zamrożoną galaretkę, Wytnij formę motyla lub koła (w zależności od kształtu)
ostrożnie przenieś galaretkę do foremek ze śmietaną i lekko dociśnij.
polej kokilki resztą kremu
połóż piaskową podstawę na wierzchu, lekko dociśnij i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje przez noc
ułóż gotowe ciasta na talerzach i udekoruj jagodą - mam granat bez pestek.
to cała zabawa!


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal / 100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy