skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj galaretkę borówkowo-bananową, w tym celu żelatynę moczyć w wodzie, aż pęcznieje, borówki i banana rozgnieść w blenderze z cukrem
dodaj żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej, wymieszaj, włóż dowolną formę pokrytą folią spożywczą i umieść na zimno.
przygotuj kruchą bazę do ciast-wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą, wanilią, dodaj żółtko i starte masło
zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę i odstawić na 30 minut na zimno
wyjmij ciasto, rozwałkuj, Wytnij podstawę ciasta do rozmiaru formy , przebij widelcem w kilku miejscach i piecz w 165gr przez 15 minut
ostudzić
przygotuj kremowe arkusze żelatyny zalej wodą przez 10 minut, wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, aż cukier puder całkowicie się rozpuści.
podgrzej śmietanę do 60 stopni, dodaj wyciśniętą żelatynę, wymieszaj, aż się rozpuści , dodaj mavcarpone do mieszanki , mieszaj, aż będzie gładka-cały krem jest gotowy.
zbieranie ciast
pistacje obrać, posiekać i posypać dnem kokilek.
rozłóż 2-3 warstwy kremu
Zdobądź zamrożoną galaretkę, Wytnij formę motyla lub koła (w zależności od kształtu)
ostrożnie przenieś galaretkę do foremek ze śmietaną i lekko dociśnij.
polej kokilki resztą kremu
połóż piaskową podstawę na wierzchu, lekko dociśnij i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje przez noc
ułóż gotowe ciasta na talerzach i udekoruj jagodą - mam granat bez pestek.
to cała zabawa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal / 100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g