ciasto z mlekiem dla ptaków

klasyczne ciasto, które wielu uważa za najlepsze! Pyszne ciasto !!!
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 63 % 33 g
286 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Składniki na ciasto

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj piasek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka i piasek na biało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę i wanilinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszamy do uzyskania gładkości i wlewamy ciasto w formie posmarowanej masłem i pokrytej kalką kreślarską. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 45-55 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić ciasto i podzielić na 2 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Syrop do impregnacji

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Moczymy ciasta syropem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składniki na krem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Najpierw musimy oddzielić białka od żółtek. Białka wysyłamy do lodówki. A do kremu wystarczą nam 4 jajka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Biel ubij jajka piaskiem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wlej 3 łyżki mleka,

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj, dodaj mąkę

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I całe resztki mleka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    A teraz wkładamy mały ogień i cierpliwie mieszamy, aż będzie gęsty. Włóż krem do ostygnięcia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W osobnej misce ubij masło

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I do niego po jednej łyżce dodaj schłodzony krem. Mieszaj, aż będzie gładka. Mamy krem maślany.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Namocz żelatynę w wodzie i pozwól jej pęcznieć.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    A teraz przejdźmy do wiewiórek. Schłodzone białka (6 szt.) ubić piaskiem na stabilne szczyty.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Żelatynę podgrzej na małym ogniu ,aż całkowicie się rozpuści (nie przegrzewaj!), ostudzić i dodać do masy białkowej.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Szybko wymieszaj, a także szybko Dodaj do kremu maślanego.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    A teraz zaczynamy zbierać ciasto. Weź formę wyższą niż ta, w której upieczono biszkopt. Kładziemy kalkę kreślarską na dnie formy, kładziemy na niej jedną część ciasta, wlać cały krem

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    I przykryj drugim ciastem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wstaw do lodówki na 5-7 godzin

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozpuść czekoladę

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Skrop rozpuszczoną czekoladą (lub lukrem).


 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy