skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie składniki.
Krok 2:
Składniki na ciasto
Krok 3:
Rozbij jajka do miski
Krok 4:
Dodaj piasek
Krok 5:
Ubij jajka i piasek na biało.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę i wanilinę.
Krok 7:
Mieszamy do uzyskania gładkości i wlewamy ciasto w formie posmarowanej masłem i pokrytej kalką kreślarską. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 45-55 minut.
Krok 8:
Schłodzić ciasto i podzielić na 2 części.
Krok 9:
Syrop do impregnacji
Krok 10:
Moczymy ciasta syropem.
Krok 11:
Składniki na krem
Krok 12:
Najpierw musimy oddzielić białka od żółtek. Białka wysyłamy do lodówki. A do kremu wystarczą nam 4 jajka.
Krok 13:
Biel ubij jajka piaskiem
Krok 14:
Następnie wlej 3 łyżki mleka,
Krok 15:
Wymieszaj, dodaj mąkę
Krok 16:
I całe resztki mleka.
Krok 17:
A teraz wkładamy mały ogień i cierpliwie mieszamy, aż będzie gęsty. Włóż krem do ostygnięcia.
Krok 18:
W osobnej misce ubij masło
Krok 19:
I do niego po jednej łyżce dodaj schłodzony krem. Mieszaj, aż będzie gładka. Mamy krem maślany.
Krok 20:
Namocz żelatynę w wodzie i pozwól jej pęcznieć.
Krok 21:
A teraz przejdźmy do wiewiórek. Schłodzone białka (6 szt.) ubić piaskiem na stabilne szczyty.
Krok 22:
Żelatynę podgrzej na małym ogniu ,aż całkowicie się rozpuści (nie przegrzewaj!), ostudzić i dodać do masy białkowej.
Krok 23:
Szybko wymieszaj, a także szybko Dodaj do kremu maślanego.
Krok 24:
A teraz zaczynamy zbierać ciasto. Weź formę wyższą niż ta, w której upieczono biszkopt. Kładziemy kalkę kreślarską na dnie formy, kładziemy na niej jedną część ciasta, wlać cały krem
Krok 25:
I przykryj drugim ciastem.
Krok 26:
Wstaw do lodówki na 5-7 godzin
Krok 27:
Rozpuść czekoladę
Krok 28:
Skrop rozpuszczoną czekoladą (lub lukrem).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g