ciasteczka Walentynkowe

proste, ale pyszne ciasteczka na święta! Świetna opcja na ciasteczka Walentynkowe. Po raz pierwszy przygotował go dla mnie mój młody człowiek w sam raz na Walentynki. Przepis na takie ciasteczka jest tak prosty, że poradzi sobie z nimi nawet osoba bardzo odległa od gotowania. Takie ciasteczka można robić przynajmniej codziennie, jeśli chcesz czegoś słodkiego. A w Walentynki takie ciasteczka są po prostu wycinane sercami.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 63 % 45 g
378 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto nasze produkty, z których będziemy gotować. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło należy ubić, aż będzie całkowicie lekkie. Robię to w blenderze, jeśli ręce są mocne-możesz po prostu szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto. W dotyku gotowe ciasto stanie się jak aksamitny materiał.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Starając się wykorzystać jak najmniej dodatkowej mąki, rozwałkowujemy warstwę ciasta o grubości około 8 mm. wycinamy ręcznie lub foremką ciasteczka Walentynkowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Użyłem silikonowych mat do pieczenia. Pieczemy przez 12 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasteczka są białe i do dekoracji można użyć lukru lub wielokolorowego cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy