ciasteczka Walentynkowe
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto nasze produkty, z których będziemy gotować. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
Krok 2:
Masło należy ubić, aż będzie całkowicie lekkie. Robię to w blenderze, jeśli ręce są mocne-możesz po prostu szpatułką.
Krok 3:
Dodaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 4:
Następnie dodaj mleko.
Krok 5:
Zagniataj ciasto. W dotyku gotowe ciasto stanie się jak aksamitny materiał.
Krok 6:
Starając się wykorzystać jak najmniej dodatkowej mąki, rozwałkowujemy warstwę ciasta o grubości około 8 mm. wycinamy ręcznie lub foremką ciasteczka Walentynkowe.
Krok 7:
Rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Użyłem silikonowych mat do pieczenia. Pieczemy przez 12 minut.
Krok 8:
Gotowe ciasteczka są białe i do dekoracji można użyć lukru lub wielokolorowego cukru.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g