skład / składniki
metoda gotowania
Piernikowy domek z imbiru to dla mnie tylko cud kulinarny, ale jest mało prawdopodobne, żebym mogła zniszczyć takie piękno do jedzenia.
przepis na gotowanie jest dość prosty.
po zmieszaniu miodu, cukru i wszystkich przypraw umieść mieszaninę na średnim ogniu, aż miód i cukier całkowicie się rozpuszczą.
bez wyjmowania z ognia dodaj 2 jajka i masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
zdejmij rondel z ognia, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę do mieszanki i mieszaj, aż powstałe ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami patelni.
uformuj gotowe ciasto w kulkę i ostudź przez 5-10 minut.
zarysowujemy wymiary i konstrukcję naszego przyszłego domu i tworzymy z ciasta wszystkie niezbędne części (ściany, dach).
piecz części w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut, układając pergamin na blasze do pieczenia.
gotowe części naszego przyszłego domu pokrywamy lukrem, który należy przygotować, ubijając 2 białka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
gdy ozdoby z lukru są całkowicie suche, możesz złożyć nasz piernikowy Domek imbirowy, sklejając wszystkie połączenia pozostałym lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g