babeczka Wielkanocna-ciasto twarogowe

bardzo prosty przepis na ciasto o doskonałym smaku! Delikatne wilgotne ciasto Przepis na te ciasta wielkanocne jest dla miłośników wilgotnego ciasta, wszelkiego rodzaju namoczonych herbatników. I oczywiście ciasto twarogowe okazuje się niezwykle delikatne...
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 41 g
268 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robimy ciasto: mieszamy niezbędne składniki i wkładamy do proofingu w ciepłe miejsce, aż objętość wzrośnie o 3 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij 3 żółtka i 2 białka z cukrem (do glazury potrzebujemy 1 białka)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj stopione masło, twaróg i wanilinę z miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki. Dobrze ugniatamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wstępnie namoczone w ciepłej wodzie i umyte rodzynki i suszone morele. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po tym, jak nasze ciasto powiększy się 3 razy, dodaj je do reszty masy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W rezultacie otrzymujemy lepkie ciasto, które układamy w foremki (mamy dwie) na 1/2 wysokości. Następnie umieść w ciepłym miejscu,aż ciasto podwoi się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Możesz przykryć górę folią, aby Góra się nie przypaliła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób lukier białkowy-ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Najpierw ubij białko, następnie wprowadź proszek, ubij przez kilka minut, a następnie wlej sok z cytryny i ubij, aż będzie lśniąca. Gdy ciasto będzie gotowe, posmaruj je lukrem, udekoruj do smaku. Nasze ciasto wielkanocne jest gotowe!



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal / 100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g

Podobne przepisy