skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Robimy ciasto: mieszamy niezbędne składniki i wkładamy do proofingu w ciepłe miejsce, aż objętość wzrośnie o 3 razy.
Krok 3:
Ubij 3 żółtka i 2 białka z cukrem (do glazury potrzebujemy 1 białka)
Krok 4:
Dodaj stopione masło, twaróg i wanilinę z miski.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki. Dobrze ugniatamy.
Krok 7:
Dodaj wstępnie namoczone w ciepłej wodzie i umyte rodzynki i suszone morele. Mieszać.
Krok 8:
Po tym, jak nasze ciasto powiększy się 3 razy, dodaj je do reszty masy.
Krok 9:
W rezultacie otrzymujemy lepkie ciasto, które układamy w foremki (mamy dwie) na 1/2 wysokości. Następnie umieść w ciepłym miejscu,aż ciasto podwoi się.
Krok 10:
Wysyłamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Możesz przykryć górę folią, aby Góra się nie przypaliła.
Krok 11:
Zrób lukier białkowy-ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Najpierw ubij białko, następnie wprowadź proszek, ubij przez kilka minut, a następnie wlej sok z cytryny i ubij, aż będzie lśniąca. Gdy ciasto będzie gotowe, posmaruj je lukrem, udekoruj do smaku. Nasze ciasto wielkanocne jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal / 100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal / 100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g