skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Cebulę i grzyby myjemy i myjemy.
Krok 3:
Posiekaj cebulę.
Krok 4:
Pokrój grzyby.
Krok 5:
Podgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie zmniejsz, ustaw temperaturę smażenia cebuli na oleju roślinnym.
Krok 6:
Smaż cebulę przez 5 minut.
Krok 7:
Dodaj pieczarki do cebuli. Dodaj sól i pieprz do smaku i smaż.
Krok 8:
Teraz zabieram się do gotowania kaszy gryczanej. Myjemy płatki.
Krok 9:
Gotujemy kaszę gryczaną z 2 szklanek osolonej wody i 1 szklanki gryki.
Krok 10:
Owsianka powinna być lepka . Gotuj owsiankę jak zwykle, aż zmięknie. Schłodzić przez 10 minut.
Krok 11:
Zmiel grzyby i cebulę, a następnie wymieszaj z kaszą gryczaną.
Krok 12:
Mięso mielone powstałe w wyniku mieszania powinno być lepkie, dodać mąkę, wymieszać.
Krok 13:
Uformuj kulki z powstałego mięsa mielonego, zwiń bułkę tartą.
Krok 14:
Smażyć na oleju roślinnym.
Krok 15:
Smażone klopsiki są przenoszone do głębokiego naczynia
Krok 16:
Możesz polać je dowolnym sosem zbliżonym do Twoich preferencji, czy to zakupionym, czy zrobionym własnymi rękami.
Krok 17:
Dusić klopsiki w sosie przez 10 minut na małym ogniu i podawać na gorąco.
Krok 18:
Cudowna gorąca przekąska.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g