klopsiki z kaszy gryczanej chude

klopsiki o niesamowitym smaku to idealna gorąca przekąska do wina. Doskonałe, tradycyjne połączenie gryki i grzybów, chude klopsiki szczególnie zadowolą wegetarian. Każdy sos nadaje się do takich klopsików, będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 70 % 14 g
79 kcal
IG: 21 / 64 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę i grzyby myjemy i myjemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój grzyby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie zmniejsz, ustaw temperaturę smażenia cebuli na oleju roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż cebulę przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pieczarki do cebuli. Dodaj sól i pieprz do smaku i smaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zabieram się do gotowania kaszy gryczanej. Myjemy płatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotujemy kaszę gryczaną z 2 szklanek osolonej wody i 1 szklanki gryki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owsianka powinna być lepka . Gotuj owsiankę jak zwykle, aż zmięknie. Schłodzić przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel grzyby i cebulę, a następnie wymieszaj z kaszą gryczaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mięso mielone powstałe w wyniku mieszania powinno być lepkie, dodać mąkę, wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj kulki z powstałego mięsa mielonego, zwiń bułkę tartą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć na oleju roślinnym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażone klopsiki są przenoszone do głębokiego naczynia

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Możesz polać je dowolnym sosem zbliżonym do Twoich preferencji, czy to zakupionym, czy zrobionym własnymi rękami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dusić klopsiki w sosie przez 10 minut na małym ogniu i podawać na gorąco.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Cudowna gorąca przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy