Chuda bułka z makiem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta. Zagnieść w misce, łącząc drożdże z cukrem, solą, wanilią, mąką i olejem roślinnym (dowolnym olejem roślinnym) i rozcieńczyć wszystko wodą. Ugniataj w dobrej wierze, aby ciasto stało się gęste i wystarczająco elastyczne.
zasypiamy kolejną miskę ziarnami maku, mocząc je we wrzącej wodzie. Po schłodzeniu przenieś mak na sito. Umieść sito pod kranem. Pozostaw do wyschnięcia, a gdy wyschnie, przenieś do bardziej odpowiedniego pojemnika. Dodaj do niego umyte rodzynki ze skrobią. Mieszać.
podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj obie części. Rozłóż nadzienie makowe na obu arkuszach, rozprowadzając je na całej powierzchni. Owijamy je. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy ogrzewanie na 180 stopni. Czekamy, aż bułka z makiem się ugotuje.
zasypiamy kolejną miskę ziarnami maku, mocząc je we wrzącej wodzie. Po schłodzeniu przenieś mak na sito. Umieść sito pod kranem. Pozostaw do wyschnięcia, a gdy wyschnie, przenieś do bardziej odpowiedniego pojemnika. Dodaj do niego umyte rodzynki ze skrobią. Mieszać.
podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj obie części. Rozłóż nadzienie makowe na obu arkuszach, rozprowadzając je na całej powierzchni. Owijamy je. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy ogrzewanie na 180 stopni. Czekamy, aż bułka z makiem się ugotuje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g