Chuda bułka z makiem

nie tylko pyszna, ale także piękna bułka to idealna para na filiżankę herbaty. Chuda bułka z makiem jest szczególnie dobra, jeśli jest podawana z herbatą.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 63 % 40 g
320 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
przygotowanie ciasta. Zagnieść w misce, łącząc drożdże z cukrem, solą, wanilią, mąką i olejem roślinnym (dowolnym olejem roślinnym) i rozcieńczyć wszystko wodą. Ugniataj w dobrej wierze, aby ciasto stało się gęste i wystarczająco elastyczne.

zasypiamy kolejną miskę ziarnami maku, mocząc je we wrzącej wodzie. Po schłodzeniu przenieś mak na sito. Umieść sito pod kranem. Pozostaw do wyschnięcia, a gdy wyschnie, przenieś do bardziej odpowiedniego pojemnika. Dodaj do niego umyte rodzynki ze skrobią. Mieszać.

podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj obie części. Rozłóż nadzienie makowe na obu arkuszach, rozprowadzając je na całej powierzchni. Owijamy je. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy ogrzewanie na 180 stopni. Czekamy, aż bułka z makiem się ugotuje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy