ciasto z wiciokrzewu

wiciokrzew jest coraz bardziej popularny, a smakołyki z nim są piękne i smaczne! Podobało mi się ciasto z wiciokrzewu, myślę, że może Ci się spodobać.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 68 % 39 g
273 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opowiem o moich zmianach w składnikach. Zamiast masła-tłuszcz zwierzęcy. Wiciokrzew miał postać dżemu. Zamiast sody-proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka lekko ubite, aż będą gładkie. Następnie wlej cukier i ubij dalej, aż będzie gęsta piana. Minuty 3. Dodałam do masy roztopiony (miękki) tłuszcz. Ubić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodał twaróg i kontynuował ubijanie, aż będzie gładki. Odstawiła na bok, gdy zajmowała się mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę przesiano razem z proszkiem do pieczenia. Dodałem masę twarogową i zacząłem wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto okazało się bardzo przyjemne-elastyczne, miękkie. Wysłałem do lodówki na 30 minut-jak wskazano w przepisie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjąłem ciasto z lodówki. Podzielony na 2 części - na 2 ciasta. Po prostu elegancki krój-pełen bąbelków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkowałem jedną część na naleśnik o grubości około 0,7-1,0 cm. Drugą część ciasta rozwałkowałem na naleśnik o tej samej grubości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryłem nadzienie drugim naleśnikiem. Krawędzie są dobrze uszczypnięte, aby dżem nie wyciekł. Do prezentacji))) posypane cukrem z ziarnami sezamu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto, co wyszło po 25 minutach przebywania w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Widok z boku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przekroju. A zapach jest oszałamiający, podobnie jak smak.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ale właściwie asystent. Bez którego żadna sprawa nigdzie się nie porusza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy