Tarte Flambe

wspaniały przepis, który zachwyci cię nowym i ciekawym smakiem. Moja rodzina uwielbia Tarte flambé. To po prostu niesamowite danie, spróbuj!
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 40 % 16 g
236 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć drożdże w wodzie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż ciasto na blasze do pieczenia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj kwaśną śmietaną i dopraw przyprawami

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na śmietanie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozdrobnij wieprzowinę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż na cebuli

  11. Krok 11:

    Krok 11.
gotowanie rozpoczyna się od podgrzania wody w garnku. Drożdże są rozcieńczane w już podgrzanym płynie. Dodaje się tam również masło wraz z solą i cukrem. Ciasto ugniata się na tej mieszance i pozostawia w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym, jak się ugina, wraca do marności przez dodatkową godzinę.

następnie ciasto jest dobrze rozwałkowane, aby uzyskać cienką warstwę. Układają blachę do pieczenia podlewaną oliwą z oliwek. Na wierzchu ciasta leży mała warstwa kwaśnej śmietany, sól, posyp pieprzem. Połóż cebulę w następnej warstwie, półpierścienie, a ostatnią warstwą jest boczek wieprzowy, pokrojony na kawałki. Danie gotuje się krócej niż pół godziny, aż brzegi zaczną ciemnieć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy