skład / składniki
metoda gotowania
rozwałkuj gotowe ciasto (domowe lub zakupione) cienką warstwą (mniej niż 1 cm) i pokrój w zgrabne paski. Możesz to zrobić za pomocą linijki, więc okaże się to ostrożniejsze. Następnie na desce lub stole tkamy kratkę z ciasta, biorąc pod uwagę, że ciasto jest nadal odpowiednie. Niezbyt gęsty. Weź ognioodporną miskę, zawiń ją w pergamin lub folię. Posmaruj wierzch masłem. Połóż ruszt na misce, odetnij nadmiar części. Z tych skrawków zrobimy uchwyt i krawędzie kosza.
aby zrobić krawędź, uformuj dwie wiązki ciasta, przeplataj się ze sobą i ułóż wzdłuż krawędzi miski. Aby zrobić uchwyt kosza, splot warkocz z ciasta i rozłóż go w kształcie łuku. Odległość między krawędziami łuku powinna być równa średnicy miski. Rozłóż miskę z "koszem" i uchwytem na blasze wyłożonej pergaminem i nasmarowanej olejem. Nasmaruj kosz i uchwyt ubitym jajkiem (w razie potrzeby możesz jeszcze zmiażdżyć cukrem lub cynamonem, będzie ciekawiej) i włóż do piekarnika na 40 minut, temperatura 200-220 C.
wyjmujemy gotowy kosz wielkanocny z piekarnika, schładzamy i pozostawiamy na noc pod dużym ręcznikiem. Następnie mocujemy uchwyt do kosza wykałaczkami. Jeśli dno nie jest całkowicie płaskie,Przytnij nożem. Wyłóż spód kosza pergaminem. Wskazane jest przechowywanie nie więcej niż 2 dni w plastikowej torbie, aby kosz nie wyschł.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g