koszyk wielkanocny

będzie najlepszą dekoracją stołu wielkanocnego! bardzo świątecznie Prosty przepis na świąteczny koszyk wielkanocny, który niewątpliwie ozdobi stół i wywoła burzę emocji wśród dorosłych i dzieci. Nawiasem mówiąc, dzieci mogą być zaangażowane w gotowanie. Tworzenie będzie podwójnie przyjemniejsze i przyjemniejsze Pokazywanie wyników krewnym i przyjaciołom.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 38 g
311 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

rozwałkuj gotowe ciasto (domowe lub zakupione) cienką warstwą (mniej niż 1 cm) i pokrój w zgrabne paski. Możesz to zrobić za pomocą linijki, więc okaże się to ostrożniejsze. Następnie na desce lub stole tkamy kratkę z ciasta, biorąc pod uwagę, że ciasto jest nadal odpowiednie. Niezbyt gęsty. Weź ognioodporną miskę, zawiń ją w pergamin lub folię. Posmaruj wierzch masłem. Połóż ruszt na misce, odetnij nadmiar części. Z tych skrawków zrobimy uchwyt i krawędzie kosza.

aby zrobić krawędź, uformuj dwie wiązki ciasta, przeplataj się ze sobą i ułóż wzdłuż krawędzi miski. Aby zrobić uchwyt kosza, splot warkocz z ciasta i rozłóż go w kształcie łuku. Odległość między krawędziami łuku powinna być równa średnicy miski. Rozłóż miskę z "koszem" i uchwytem na blasze wyłożonej pergaminem i nasmarowanej olejem. Nasmaruj kosz i uchwyt ubitym jajkiem (w razie potrzeby możesz jeszcze zmiażdżyć cukrem lub cynamonem, będzie ciekawiej) i włóż do piekarnika na 40 minut, temperatura 200-220 C.

wyjmujemy gotowy kosz wielkanocny z piekarnika, schładzamy i pozostawiamy na noc pod dużym ręcznikiem. Następnie mocujemy uchwyt do kosza wykałaczkami. Jeśli dno nie jest całkowicie płaskie,Przytnij nożem. Wyłóż spód kosza pergaminem. Wskazane jest przechowywanie nie więcej niż 2 dni w plastikowej torbie, aby kosz nie wyschł.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g

Podobne przepisy